Goldman Sachs: Apple´i käive võib 2017. aastal olla juba pool triljonit dollarit

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i logo
Apple'i logo Foto: SCANPIX

Maineka investeerimispanga Goldman Sachs hinnangul on maailma väärtuslikum tehnoloogiaettevõte Apple jätmas riistvaraarendust tahaplaanile ning muutumas üha rohkem teenustele keskenduvaks ettevõtteks. See aga lubab ettevõttel märgatavalt kasvatada ühe kasutaja pealt teenitavat tulu, kirjutab Bloomberg.

«Me ootame, et järgmisel aastal liigub fookus üksusepõhiselt kasvult, mis on nutitelefonide turu küpseks saamise tõttu aeglustumas, juba olemasolevate seadmete pealt raha teenimisele ehk Apple hakkab käivet teenima teenuste pealt. Seda ärimudeli muutust oli juba näha nutitelefoni iPhone 6s turule toomisel ning järgmiseks suureks sammuks on lähiajal turule tulev televisiooniteenus,» selgitas Goldmani analüütik Simona Jankowski.

Goldman Sachsi hinnangul on Apple´i tugevuseks suur ja lojaalne kliendibaas, keda on võimalik mitme järgneva aasta jooksul oma käibe kasvatamiseks kasutada. Jankowski tiimi hinnangul on 90 protsenti uute iPhone´ide ostjatest ka varasemalt Apple´i nutitelefone omanud, mis peaks tegema Apple´i jaoks teenustel põhinevaks ettevõtteks muutumise üsna lihtsaks, seda eriti televisiooniteenusega turule tulekut silmas pidades.

Investeerimispanga hinnangul teeniks Apple praegu teenusepõhise ärimudeliga iga kasutaja pealt kuus 42 dollarit käivet. Samas on ettevõttel olemas potentsiaal, millega tõsta see näitaja täiesti uutesse kõrgustesse - ühe kasutaja pealt kuus teenitav tulu võiks Goldman Sachsi prognoosi järgi tõusta USAs lausa 153 dollarini. Muidugi ei toimuks selline kasv üleöö, seda kasvõi seetõttu, et suurem osa Apple´i kliente ei kasuta kõiki ettevõtte pakutavaid platvorme, kuid Jankowski sõnul on olemas täiesti reaalne võimalus, et tehnoloogiahiiglane võib lähiaastatel sellise tulemuseni jõuda.

Tema tiimi arvutuste kohaselt võiks Apple´i käive tõusta 2017. aastaks 533 miljardi dollarini, seda juhul, kui Apple suudab teenida ühes kuus keskmiselt 153 dollarit USA kasutajate pealt ning 50 dollarit väljaspoolt USAd pärit kasutajate pealt.

Võrdluseks: Apple´i viimase majandusaasta käive oli üle kahe korra väiksem, küündides «vaid» 233 miljardi dollarini.

Investeerimisfirma soovitab oma klientidel Apple´i aktsiat osta ning prognoosib, et selle hind peaks järgneva 12 kuu jooksul tõusma 163 dollarile. Apple´i aktsia eilseks sulgemishinnaks oli 117,44 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles