2015. aasta purustab maailma soojarekordi

Aivar Pau
, tech journalist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma keskmiste temperatuuride tase
Maailma keskmiste temperatuuride tase Foto: WMO

Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni WMO teatel kujuneb seniste andmete põhjal aastast 2015 tõenäoliselt maa pinna kohal oleva õhu temperatuuri poolest mõõtmiste ajaloo kõige soojem.

Täna hommikul avaldatud aruande kohaselt ületab temperatuur tõenäoliselt 1 kraadi võrra industriaalaja eelseid mõõtmistulemusi. Uue soojusrekordi põhjuseks peab organisatsioon inimtegevusest põhjustatud globaalset soojenemist ja El Niño mõju.

Täpsemalt oli perioodil jaanuarist oktoobrini maailma pinnatemperatuur 0,73 kraadi kõrgem kui aastatel 1961–1990 keskmiselt olnud 14 kraadi ning 1 kraad kõrgem kui industriaalaja eelsetel aastatel 1880–1899.

WMO peasekretär Michel Jarraud märkis, et 2015 purustab veel mitu rekordit, mis meid eriti õnnelikuks ei peaks tegema.

«Kasvuhoonegaaside tasemed atmosfääris ulatusid uute kõrgusteni ning põhjapoolkeral ületas CO2 kolme kuu keskmine tase kevadel esimest korda piiri 400 osakest miljoni kohta. 2015. aastast saab tõenäoliselt ka ookeani pinnatemperatuuri arvestades mõõtmiste ajaloo kõige soojem. On tõenäoline, et  ületatakse 1°C lävi. Need kõik on planeedile halvad uudised,» ütles ta.

«Kliimamuutusi põhjustavate kasvuhoonegaaside tootmist on võimalik kontrolli alla võtta. Meil on vastavad teadmised ja meil on vahendid tegutsemiseks. Meil on olemas valikuvõimalus. Tulevastel põlvkondadel mitte,» lisas Michel Jarraud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles