Digitark annab nõu: kuidas arvuti taga õigesti istuda?

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korrektne laua taga istumise asend – toetatud selja ja toetatud kätega.
Korrektne laua taga istumise asend – toetatud selja ja toetatud kätega. Foto: Digitark/Saima Kuu

Eelmises artiklis kirjutas Saima Kuu sellest, kuidas kasutada nutiseadmeid nii, et ei tekiks lihaspingeid. Seekord õpetab ta, millised on õiged kehaasendid arvuti kasutamisel, et see võimalikult loomulik ning tervislik oleks, vahendab tehnoloogiaportaalis Digitark.

Kui istud arvuti taga, siis esimene asi, mis peaks olema toetatud, on käed. Labakäed, randmed ja küünarvarred peaksid olema põrandaga paralleelsed, kuid nende toetuspunkt ja -pind sõltub töökoha eripärast. Kui klaviatuur on eraldi laual, kuvarist allpool, peaksid käed toetama küünarvartega tooli käetugedele. Kui klaviatuur on arvutiga ühel laual, siis võiks klaviatuuri ees olla kätele toetamise jaoks 15–20 cm vaba pinda, kirjutab Saima Kuu Digitargas.

Teiseks, et hoida korrektset rühti, on vaja toetada jalad. Jalgadele tuleb tagada tugi täistalla alla nii, et painutusnurk põlveliigesest oleks 90°. Ning, mida rohkem on reied toolipõhjale toetatud ehk mida sügavamal istutakse, seda lihtsam on istuda ja korrektses asendis püsida.

Nii istud arvuti taga korrektselt.
Nii istud arvuti taga korrektselt. Foto: Digitark

Kolmandaks on vaja istuda tooliga lauale nii lähedale, et sirgelt istudes saaks toetada selga vastu seljatuge (vt joonist). Sirgelt istumine tähendab seda, et õlavööde on enam-vähem vaagnavöötme kohal ja pea on õlavöötme kohal, et saaks tõmmata kujuteldava sirgjoone otse vertikaalselt alla kõrvadest puusaliigeseni. Siinjuures on oluline tähele panna, et õlad oleksid vabad ja õlavööde lõõgastunud. Õlavarred peaksid olema vabalt kere kõrval ning küünarnukkide painutsunurk peaks jääma 90–120° piiresse.

Võib tekkida küsimus, et kus siis peaks asuma ekraan? Ekraani asukoht on silmadest 50–75 cm kaugusel ning silmade otsevaate horisontaalkõrgusest 15–40° allpool.

Loe Digitargast täispikka lugu – veel saad vastused järgmistele küsimustele:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles