Karbist välja: Microsofti uus Lumia 950 on võimas restart

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumia 950
Lumia 950 Foto: Microsoft

Sel aastal oma mobiilitööstust koondamiste ja plaanide ülevaatamisega tublisti raputanud tehnoloogiahiid Microsoft tuleb algaval nädalal Eesti poelettidele oma verivärskete tipptelefonidega Lumia 950 ja 950 XL, mis karbist-välja esmamulje kohaselt on selle aasta vaata et üks võimsamaid tagasitulekuid mobiilimaailmas.

Uuendusi ja värskeid lahendusi ning nähtusi, mille kohta saab öelda «esimest korda maailmas» on nende telefonide puhul nii palju, et raske on otsustada, millest peale hakata. Võtkem siis esmalt ette praktilisemad omadused.

Niisiis, lõpuks ometi pole nende telefonide puhul vaja enam juhtmeid keerutada ja muretseda selle pärast, mis pidi laadija või ühenduskaabel telefoni pista. Kasutusel on ainult ja ainult uusima USB-C standardiga kaablid, mille puhul pole mingit vahet, kuidaspidi see avausse pista. Lisaks on selle läbilaskevõime sama kõrge, kui arvutites kasutatavatel USB 3.1 kaablitel, ehk siis kiiruseks on 10 Gbps.

Lumia 950 ja sellega tasuta kaasa antav Display Dock (Foto: Mihkel Maripuu)
Lumia 950 ja sellega tasuta kaasa antav Display Dock (Foto: Mihkel Maripuu) Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Lisaks on selle elektrienergia läbilaskevõime näitajateks 20 V (100 W) ja 5A, mis tähendab ühelt poolt seda, et telefonide akud saavad lihtsalt kiiremini laaditud, ning teisalt - kui tulevikus lähevad sellele standardile üle ka sülearvutid, siis saab sama kaabliga laadida ka neid. Minu lihtne test näitas, et samal ajal, kui ma telefoni aktiivselt kasutasin, sai see nullist sajani laaditud vähem kui tunniga. Lisaks on telefonil juhtmevaba laadimise võimekus ning tugi kiirlaadimiseks.

Akuga seonduv on ühtlasi ka näitaja, mille puhul saab Lumia 950 puhul öelda, et lõpuks ometi on vana hea jälle tagasi. Nimelt pole Microsoft  peljanud tagasi minemast vanade heade vahetatavate akude juurde ja seetõttu ei saa aku vastupidavus olema iial probleemiks, miks oma telefon uuema vastu välja vahetada. Kuigi Lumia 950 ei peaks iseenesest telefoniga kaasasoleva aku pärast muretsema, kuna selle mahuks on 950 puhul 3000 mAH ja XL variandi puhul 3340 mAH, mis on märgatavalt suuremad näitajad kui näiteks Samsungi või iPhone’i selle aasta lipulaevade puhul.

Edasi kaamera juurde, mida võib samuti pidada üheks oluliseks selle telefoni tugevuseks. Esimesed prooviklõpsimised toimetuses ja õues üllatasid selle vägagi korraliku 20-megapikslise ZEISS PureView  kaameraga tehtud piltide teravuse ja valguse ühtlase jaotumisega ka piltide äärealadele.  Seda ilma igasuguste erisäteteta, mida see kaamera iseenesest muuta võimaldab.

Fotokatsetus toimetuses
Fotokatsetus toimetuses Foto: Mobiilifoto

Ehk siis: kasutaja on küll standardseadetes kõik automaatsele režiimile häälestatud, kuid käsitsi muuta saab sisuliselt kõiki pildistamisel olulisi näitajaid – alates ISO-st ja lõpetades säriaja ning valguse tasakaaluga. Kohe objektiivi kõrval on telefonil kolmekordne LED-välk. Võimalikud on ka järjestikvõtted valitavate ajavahemike järel, piltide kahveldamine, ruudustiku kuvamine ekraanile, et merepiiri jooksmine hiljem piltidel kahtlaselt põiki ei jookseks.

Foto enda tegemine käib väga kiirelt, kerge heliefektiga ning pildid laaditakse telefonist soovi korral automaatselt Microsofti enda Onedrive serveritele või miks mitte Google analoogsetesse pilveteenustesse. Kokkuvõttes pakkus pildistamine selle telefoniga ainult positiivset kasutuskogemust.

Videot salvestab see kaamera kuni resolutsiooniga 3840x2160/30 kaadrit sekundis, ehk siis kvaliteet, mida oleme harjunud nimetama lühendiga 4K. Loomulikult on telefonil olemas ka esikaamera selfide tegemiseks ning sellel on olemas näotuvastusseade, mis suunab teravustamise just sinna, kus nägu satub olema.

Foto tänaselt Robotexilt
Foto tänaselt Robotexilt Foto: Aivar Pau

Mis puutub telefoni tehnilisse võimekusse, siis on need näitajad võrreldavad teiste mobiilimaailma lipulaevadega. 1800-megahertsine kuuetuumaline Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808 protsessor ning vedelikjahutus, et hoida seadet ülekuumenemise eest. Telefonidel on 3GB muutmälu (RAM) ja 32GB välkmälu (flash) – ehk siis täiesti korralikud näitajad, mis on omased kõigile tippklassi telefonidele. Lisaks pakub Microsofti pilveteenus kontoomanikele teatavasti täiesti tasuta 200 GB salvestusmahtu.

Kuid olgem ausad, tavakasutajana ei osta me telefone tehniliste näitajate virvarri pärast. Need omavad küll taustal tähtsust selleks, et videod ekraanil korralikult jookseksid ja mõttepausid rakenduste avamisel liig pikaks ei veniks, ent olulisem on vast ikkagi see, mida me näeme ekraanil ja kui hästi haakub see meie kasutusvajadustega.

Lumia 950 telefonid on esimesed maailmas, mis kasutavad platvormina Windows 10 operatsioonisüsteemi ja võimalused, mida see kasutajale pakub, teeb neist seadmetest tõenäoliselt midagi sellist, mida võime nimetada revolutsioonilisteks.

Kõige olulisima uuendusena tuleb kahtlematult mainida seda, et Lumia 950 ei ole enam lihtsalt telefon vaid ühtlasi kaasaskantav arvuti. Selle võimaldamiseks on telefoniga on kaasas karbike või liides nimega Display Dock, mille ühte pesasse tuleb ühendada eelmainitud USB-C kaabliga telefon ning teisel pool on ohtralt USB 3.1porte, HDMI-väljund ja display port, et ühendada nende abil kuvar, klaviatuur, hiir ja mida iganes veel.

Telefon ja Display Dock (Foto: Mihkel Maripuu)
Telefon ja Display Dock (Foto: Mihkel Maripuu) Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Selle kõige tulemusel käivitub tarkvaralahendus Continuum, mis muudab telefonis leiduvad programmid kuvaril kõige tavalisemaks Windows’i väljanägemisega kuvaks, koos Start-menüüd ja kõige muu sinna juurde kuuluvaga. Seega saab nüüd arvutit kaasas tassimata kasutada kõiki Office’i programme, Microsofti uusimat Edge-brauserit, Outlooki, leida oma file’e üles OneDrive’st ja nendega tööle asuda.

Kõnealuse dockiga liidestades laadib see ühtlasi telefoni akut, kuna on ise loomulikult oma laadijaga elektrivõrku ühendatav. Katsetasin ise kuvarina kodust 40-tollist vanavõitu televiisorit, suvalist klaviatuuri ja hiirt ning kõik tõesti toimis. Millegipärast lõi küll esmalt ekraanile veateate, mille kohaselt ühendamine ei toiminud, kuid see kinni klõpsida, siis tegelikult probleeme ei olnud. Tõsi, mingil põhjusel jäid nii suure ekraani puhul osad menüüklahvid all paremas nurgas veidi peitu ja ei aidanud ka televiisori kuvanäitajate muutmine.

Probleemiks on algusperioodil kindlasti ka see, et neid programme, mis Continuumis töötaksid on tegelikult väga vähe. Seda ei maksa kindlasti loota, et oma tavaarvutis kasutatavad Thunderbirdidja Skype’id seal kohe olemas on.

Igal juhul on see lahendus Microsoftilt jõuline samm edasi erinevate seadmete üksteisele lähendamisel ning vähemalt tootja enda kontoritarkvara on juba praegu võimalik endaga taskus kaasas kanda ja suvalises kohas arvutiformaadis kasutama asuda. Liiatigi saab klaviatuure ja kuvareid ühendada dockiga ka juhtmevabalt – kui selleks vastavad lisavidinad osta.

Mis puutub telefoni enda kasutajaliidesesse, siis on Windows 10 säilitanud suures osas vana hea Metro-stiilis avakuva, koos live-paanidega, mille suurust ja järjekorda saab vabalt muuta ning mis suuremas formaadis kuvavad otse avalehel viimati saabunud e-kirju, kalendrisündmusi, viimati tehtud fotosid ja uudistepealkirju.

Pole Androidile omaseid svaibitavaid kuvasid – on üks avaleht, mille võib muuta nii pikaks, kui iganes kasutaja soovib. Paremast servast näpuga tõmmates avaneb programmide täisnimekiri ning ülaserva alla tõmmates teavituskeskus ja kiirvalikud näiteks flash-taskulambi käivitamiseks, lennukirežiimi aktiveerimiseks.

Vägagi sümpaatne on jätkuvalt see, et telefoni lukustuskuval on pidevalt ja akut mitte kulutavana näha kellaaeg ja kuupäev ning märguanded laekunud kirjadest, kontaktide sünnipäevadest, kalendrisündmusest ja vastamata kõnedest. Selle tulemusel jääb kasutajal tegemata tuhandeid ja tuhandeid klahvivajutusi kiirinformatsiooni saamiseks.

Windows 10 pood on samuti saanud uuema ülesehituse ja selles on nüüd svaibitavate kategooriate asemel kohe avalehel näha soovitused, tasuta menukid jms. Seadmes on nüüd kohe olemas ka Xbox’i rakendus, mille abil saab nii mänge mängida oma telefonis, kui ühendada mobiil koduvõrgus oleva Xboxiga ja need koos tööle panna. Huvitaval kombel on Microsoft otsustanud oma seadmetesse eelinstallida kurikuulsa Uberi rakenduse.

Ülitugeva uuendusena tuleb kindlasti märkida ka seda, et Outlookis saab nüüd kirjadele kaasa manustada kõiki file’e, mitte ainult fotosid. Ning seda mitte ainult oma telefonist file’e otsides vaid ka Onedrive’ist. Seega taas üks barjäär telefonide ja arvutite vahel lõhutud.

Kontaktikuvas on nüüd kasutajate fotod muutunud ruutude asemel Androidilikult ümarateks ning iga kasutaja vaatesse on kokku kogutud kõikvõimalik informatsioon, mida see inimene enda kohta kõikvõimalikesse võrgustikesse jätnud on.

Lumia 950 ja selle põhikaamera
Lumia 950 ja selle põhikaamera Foto: Andrew Burton/AFP

Telefoni ekraaniklaviatuuril on eesti keel täiesti olemas. Erinevus näiteks Google’i klaviatuurist on see, et kui Google’il on kohe puudu õ-täht, siis Microsoftil on selleks ö - mõlemal juhul tuleb selle tähe kättesaamiseks all hoida nagu ikka o-tähte ja seal valik teha.

Telefoni välimus iseenesest ei jäta suurepärase tippklassi telefoni muljet. Ju me oleme harjunud nägema lipulaevadel näiteks metallkorpusi, millest Microsoft on selle telefoni puhul loobunud – kindlasti pragmaatilisel põhjusel, kuna tagakaant on vaja aku vahetamiseks ja SIM- või mälukaardi sisestamiseks eemaldada ning sel juhul on plastik kindlasti otstarbekam materjal.

Tõsi, tagaküljel olev kaamera on metallist ringikujulise raamiga stiilselt esiplaanile toodud ja see lisab disainile veidigi sära.

Kokkuvõttes tuleb tunnistada, et inimesena, kellel tööülesannete tõttu vaja pidevalt kaasas kanda heal tasemel fotosid tegevat kaamera, kontoritarkvara, kirju, kalendrit ja ühendusi, saab see telefon olema kindlasti üks, mille soetamist ma kaalun. Eriti, kui see võimaldab minutiga kontori üles seada kus iganes, kus leidub üks kuvar ja klaviatuur.

Julgen eeldada, et see telefon saab taas tööle panema ka äpimeistrid, kes on olnud juba pikka aega ooterežiimil ja vähesele turuosale viidates Microsofti telefonidele sisuliselt rakenduste tegemisest loobunud. Microsoft ise lasi küll hiljuti välja rakenduse Androidi telefonidele, milles jagab näpunäiteid, millised vasted on populaarsetel rakendustel olemas Windowsi telefonidele.

Microsoft ise on andnud aga tugeva signaali, et töö mobiilsete seadmete arenduses pole pärast suuri ümberkorraldusi kaugeltki seisma jäänud ning innovatsiooniideed pole ka sugugi otsa lõppenud.

Täpsem spetsifikatsioon:

 

Lumia 950

Lumia 950 XL

Ekraani suurus

5,2’’ WQHD (2560x1440, 564 PPI) AMOLED Corning Gorilla Glass 3

5,7’’ WQHD (2560x1440, 518 PPI) AMOLED Corning Gorilla Glass 4

Mõõdud

145 x 73,2 x 8,25 mm

151,9 x 78,4 x 8,1 mm

Kaal

150 g

165 g

Operatsioonisüsteem

Windows 10

Windows 10

Aku

3000 mAH eemaldatav aku

3340 mAH eemaldatav aku

Protsessor

Qualcomm Snapdragon 808, kuuetuumaline CPU, 64-bit

Qualcomm Snapdragon 810, kaheksatuumaline CPU, 64-bit

Põhikaamera

20 MP  AF PureView, OIS, f/1,9, 4k video, kolmekordne LED

20 MP  AF PureView, OIS, f/1,9, 4k video, kolmekordne LED

Esikaamera

5 MP lainurk, täis HD video

5 MP lainurk, täis HD video

Mälu

32 GB, micro SD

32 GB, micro SD

Sim-kaart

Nano Sim

Nano Sim

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles