Toshibat ähvardab aastaid kestnud pettuse eest rekordiline trahv

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toshiba
Toshiba Foto: SCANPIX

Jaapani finantsregulaatorid plaanivad määrata tehnoloogiaettevõttele Toshiba aastaid kestnud raamatupidamispettuse eest  7,37 miljardi jeeni (60 miljoni USA dollari) suuruse trahvi, kirjutab Wall Street Journal.

Tegu oleks suurima trahvisummaga, mis eales Jaapanis raamatupidamispettuse eest määratud.

Ettevõtte uus juhtkond on enda sõnul teinud tänavu kevadel lahvatanud skandaali uurimisel võimudega täielikku koostööd, samuti struktureeritakse juba mõnda aega kogu kontserni tegevust ümber. Kontserni president Masashi Muromachi  vihjas hiljuti pressile, et kaalub PC-äri müüki.

Toshiba kahtlane tegevus raamatupidamises tuli päevavalgele aprillis ehk kaks kuud pärast seda, kui Jaapani finantsregulaatorid nõudsid ettevõttelt raamatupidamise kohta ülevaate koostamist. Jaapani suurettevõte palkas erapooletu komisjoni, mis uuris raamatupidamises avastatud ebaregulaarsusi, keskendudes eriliselt tippjuhtide rollile valede või muudetud andmete väljastamisel.

Komisjon avastas, et tegevjuht Hisao Tanaka oli teadlik kasuminumbrite suuremaks moonutamisest, mida ettevõtte raamatupidamine oli teinud vähemalt alates 2008. aastast saadik. Juulis avaldatud raporti järgi on ettevõte aastate jooksul näidanud oma kasuminumbreid kokku 1,22 miljardi dollari võrra tegelikust suuremana.

Tanakaga koos kaotasid oma töökoha ka nõukogu aseesimees Norio Sasaki ja konsultant Atsutoshi Nishida, kes olid mõlemad raamatupidamispettuste ajal olnud ettevõtte eesotsas. Ajutiseks juhiks määrati senine nõukogu liige Masashi Muromachi, kes hiljem kinnitati täieõiguslikuks tegevjuhiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles