Eestlaste uus äpp viib kokku tuhandete maailma klubide ööelu seltskonnad

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
W2GO looja Veiko Umal
W2GO looja Veiko Umal Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Eestlaste loodud uus ööelurakendus W2GO sisaldab endas infot tuhandetes maailma linnade klubide sündmuste kohta ning võimaldab neis pidutsejatel omavahel kontakti astuda.

Rakenduse loonud start-up ettevõtte juhi Veiko Umali sõnul sai idee alguse – nagu sageli ikka – autorite enda elus esile kerkinud probleemidele lahendust otsides. Lisaks usk, et kui lahenduse leiab ühe inimese probleem, siis võib see nii minna ka miljonite teiste maailma inimestega.

«Siiani sisuliselt puudus maailmas lahendus, kuidas leida nii kodu- kui mis iganes muus Skandinaavia, Euroopa või maailma linnas kiirelt ja spontaanselt sobivat peokohta. Idee saigi alguse sellest, kui istusin ühe Stockholmi lounge’i diivanil, jõin teist õlut ja üritasin tulutult leida kohta, kuhu edasi minna,» ütles Veiko Umal.

Androidi ja iOS’i telefonides kasutatav rakendus on kasulik ka selle poolest, et võimaldab lihtsa otsingu teel leida üritusi ka nende linnade klubides, kuhu lähiajal plaan on reisile siirduda. Automaatselt kuvatakse äpi praeguses arendusstaadiumis kasutajale tema asukohast 20 kilomeetri raadiuses paiknevad klubisid ja sündmusi.

Info pidude kohta jõuab rakendustesse hetkel avalikes andmebaasides oleva põhjal ning seetõttu pole olnud vajalik ka ühegi lepingu sõlmimine klubidega. Hetkel on rakenduses üle maailma klubisid 1800 ringis - 35 riigi 170 linnast.

«See on see,  mida mitte keegi maailmas pole seni teinud,» rõhutas Umal. «Päris kõik klubid meil muidugi esindatud ei ole – robotite töö põhjal pääsevad meile vaid parimate kasutajareitingutega peokohad, mille me ise omakorda kriitilise pilguga üle käime. Määravaks saavad veel fännide, ürituste ja külastajate hulk.»

See peaks välistama selle, et äri- või puhkusereisil olevat kasutajat võõras linnas keldrisse pidutsema ei suunataks. «Loodan, et see rakendus aitab leida turvalist ja mõnusat ööeluseltskonda.»

Olulise võimalusena pidutsejate jaoks on äpis esindatud ka nö sotsiaalne pool,  näiteks on võimalus leida ja sõbraks määrata teisi rakenduse kasutajaid ja lisada kohal olles sündmuse kohta äppi juba sündmuskohal tehtud fotosid. Kui ennast aga mõne sündmuse osalejaks määrata ja sinna reaalselt ka minna, siis saab juba otse suhelda ka teiste inimestega, kes GPS-i andmeil samal üritusel viibivad.

«Olemegi loonud nurgakese öisele sotsiaalsele meediale,» märkis Umal. «Lisaks tekib kaustajal oma sõpruskond - ta näeb, kus keegi midagi kommenteerib, kes tegi kuskile check-in’i ja kes kuhu plaanib minna,» sõnas Umal.

Vaadata saab näiteks Londoni klubide tänaseid üritusi (kuvatõmmis)
Vaadata saab näiteks Londoni klubide tänaseid üritusi (kuvatõmmis) Foto: Kuvatõmmis

Lisaks viiakse seni pakutavate mobiilsete lahendustega üksteisele füüsiliselt rekordiliselt lähedale nii virtuaalne- kui reaalne tutvumine, suhtlemine ja kohtumine. «Kaustajal tekib kohe, siin ja praegu suhelda virtuaalmaailmas leitud inimestega,» sõnas Umal.

Rakendus ise veel kindlasti plaanitud täisfunktsionaalsusi ei oma ning alles mõne nädala eest lõppes esimene avalik testperiood. Kasutajaid on juba mõne tuhande ringis ning nüüd otsivad loojad investeeringuid nii edasiste arenduste kui üleilmse turundustegevuse jaoks. Eelkõige näevad loojad rakenduse nüüdses staadiumis juba nö tarka raha, kust tuleks lisaks ka teadmisi näiteks ööklubide maailmas toimuva kohta.

Arendatud on rakendus täies ulatuses Eestis ning ka investorid on kohalikud. «Puhas Eesti asi!» sõnas Umal.

Hetkel on rakendus kõigi osapoolte jaoks täiesti tasuta, kuid tulevikus tulevad äppi kindlasti tasulisi lisateenuseid nii kasutajatele kui klubidele. Viimastele kuluks kindlasti lisaks turundustele ära külastajate statistiline pool. Peoliste puhul kuni selleni välja, et pakkuda talle võimalus mõnele teisele rakenduse kasutajale tasuta jook klubis välja teha.

Palju Eesti ideed surevad juba sündides

Veiko Umali sõnul töötab start-up maailmas vägagi hästi ühe tema sõbra öeldud lause, et «jumalal ei ole kõigi jaoks aega – õnne peab ka olema».  Lisaks on Eestis korralik kogus kõikvõimalikke inkubaatoreid ja programme, mille puhul alustavad ettevõtted tuge saavad ja miks mitte ka investorid leiavad.

Eesti investoreid iseloomustab Umari sõnul võrreldes näiteks Londoni omadega suur konservatiivsus ja vähene riskeerimise valmidus - tuluprotsenti eeldatavad nad sisuliselt igasse ettevõttesse investeeritud summalt.

«See on ka põhjus, miks väga paljud head Eesti ideed ei kasva kunagi suureks ja surevad juba sünnijärgus. Paraku on tänane seis Eestis selline, et kui keegi tahab midagi suurt teha, siis tehku algus siin ära ja mingu kiiresti ära raha kuskilt mujalt otsima.»

Eesti on tema sõnul vaid hea koht tegemaks teste ja leidmaks inimesi, kuid müük, turundus ja maailmahaarde saavutamine peab käima ikkagi Londoni-mastaapi keskustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles