Avalikkusesse lekkisid kümned salateenistuste jälgimisseadmed

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks lekkinud jälitusseadmetest
Üks lekkinud jälitusseadmetest Foto: Intercept

Varem Edward Snowdeni materjalide avalikustamisega tuntuks kogunud infoportaal The Intercept avalikustas täna nimekirja kümnetest USA salateenistuste seadmetest, millega jälgitakse kodanike mobiilsidevahendeid alates lennukitest ja lõpetades inimese endaga kaasaskantavana.

Jälgimisseadmed kannavad selliseid põnevaid nimesid  nagu  Cyberhawk, Yellowstone, Blackfin, Maximus, Cyclone ja Spartacus. Nimekirjas on nii NSA kui CIA kasutuses olevaid seadmeid, kuid vähemalt kolmandik neist on sellised, millest avalikkus varem midagi kuulnud pole, kirjutab The Intercept.

Väljaande kinnitusel jõudis nimekiri temani ühelt luureametnikult, kes olevat mures siseriikliku korrakaitse ülemilitariseerimise pärast.

Osa seadmetest on võimelised jälgima samaaegselt kümneid tuhandeid mobiile. Enamikuga neist saab määrata kindlaks telefonikasutajate asukohta, lisaks kuulata pealt kõnesid ja jälgida sõnumivahetust. Paljud neist imiteerivad näiteks mobiilioperaatorite saatejaamasid ning omandavad seeläbi telefonide unikaalsed tunnuskoodid.

USA justiitsministeeriumi esindaja Marc Raimondi ütles nimekirja kommenteerides, et kõiki seadmeid kasutatakse vaid viisil, mis on kooskõlas põhiseaduse nõuete ja selle pakutava kaitsega.

Vaata nimekirja jälitusseadmetest siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles