Hollywood läheb jõuludele vastu enneolematu filmilekkega

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist The Hateful Eight
Kaader filmist The Hateful Eight Foto: Andrew Cooper/AP

Tarantino The Hateful Eight ja Alejandro González Iñárrituse The Revenant Leonardo DiCaprioga peaosas on vaid kaks näidet filmidest,  mis lekkisid veebiavarustesse enne nende jõuluajale planeeritud esilinastusi.

Hollywoodi läbi aegade ühe suuremasse lekkesse on viimase nädala jooksul kaasatud veel sellised filmid nagu Creed, Legend, In the Heart of the Sea, Joy, Steve Jobs, Concussion, Spotlight, The Danish Girl ja Bridge of Spies.

Esimesed lekked algasid 20. detsembril, filmide nimekiri kasvab iga tunniga ning juhtum on võtmas läbi aegade suurima Hollywoodi filmide piraatluselaviini mõõtmeid, kirjutab The Verge.

Kõik lekkinud filmid on erakordselt hea kvaliteediga  ning sisu ja tähis DVDScr (DVD Screeners) viitab sellele, et materjalid on pärit kriitikutele ja võistlustekorraldajatele mõeldud eeleksemplaridega. Lekkimiste taga on rühmitus nimega CM8.

FBI tegi eile kindlaks, et näiteks Hateful Eight piraatkoopia pärineb Alcon Entertainment juhile Andrew Kosovele väljastatud eksemplarist. Kosove ise ütles, et pole DVD-d jõudnud veel kättegi võtta ning et film anti üle tema büroo assistendile. Filmi päritolu tehti kindlaks sellele lisatud nähtamatute vesimärkide abil.

Hollywoodi filmide lekked pole muidugi haruldased, kuid enamasti jõuavad need tarbijaini pärast filmide esilinastusi ning nende kvaliteet on alla igasugust arvestust -  nähtavasti filmitud mõne käsikaameraga.

Möödunud aastal jõudis piraatkoopia filmist The Expendables 3 (Palgasõdurid 3) avalikkuse ette peaaegu kuu enne planeeritud esilinastust. Seda laaditi alla peaaegu 10 miljonit korda ja tagajärjeks oli 250 miljoni dollariline tulukaotus.

TorrentFreaki hinnangul on The Hateful Eight’i alla laaditud juba ligi miljon korda – see toob filmi levitajale Weinstein Co’le kaasa kindlasti enneolematu kahju ning kogu juhtum äratab Hollywoodi piraatlusevastase tegevuse kindlast uuele tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles