Uus Fiat Tipo valiti Euroopa kõige praktilisemaks autoks

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fiat Tipo
Fiat Tipo Foto: AutoBest

Itaalias juba ringisõitev ja peagi ka teistel Euroopa turgudel debüteeriv uhiuus Fiat Tipo pälvis rahvusvaheliselt autoajakirjanike hindamiskomisjonilt Autobest 2016 praktilisima auto tiitli.

Fiat Tipo võitis esikoha, jättes finaalis seljataha neli konkurenti: uued Opel Astra ja Hyundai Tusconi ning Honda CRV ja Mazda CX-3.

Autobesti hindamiskomisjoni arvates on Fiat Tipo eriline mudel, mille välimus, mootorid, tajutav väärtus, mugavus, universaalsus ning hinna ja kvaliteedi hea suhe on Euroopa ostjale hinnatud omadused.

Autobesti hindamiskomisjoni kuulus 26 eksperti, kes esindasid 26 Euroopa riigi väljaandeid. Komisjon andis Fiat Tipo sedaanile kolmeteistkümnes hindamiskategoorias - välimus, mugavus, ökonoomsus, juhitavus, hind, teenindusvõrgustik, varuosade tarne, universaalsus, jääkväärtus jm - kokku 1492 punkti. Selleks, et auto võidaks, pidi see end kõige ratsionaalsema valikuna näitama enamikus kategooriates.

Fiat Tipo on kontserni kolmas mudel, mis on prestiižse Autobesti auhinna välja teeninud. Esimene tiitel läks 2003. aastal Fiat Pandale, teine 2008. aastal Fiat Lineale. Autobesti ametlik auhinnatseremoonia toimub järgmise aasta kevadel Milanos.

Fiat Tipo sedaani iseloomustab suur pagasimaht (520 liitrit), samas tagasihoidlikud keremõõtmed (pikkus 4,54 m, laius 1,79 m ja kõrgus 1,49 m). Auto rataste vahe on 2,64 m, mis tagab reisijatele mugavuse.

 Fiat Tipol kasutatud vedrustuskomplekt koosneb McPhersoni sõltumatust esivedrustusest ja tagumisest ühendatud torsioonvedrustusest. Tänu väiksemale šassii kogumassile on auto ka ökonoomsem ja kulutab vähem kütust.

Fiati värske mudel komplekteeritakse valiku järgi ühega kahest MulitJet II turbodiislist või kahest bensiinimootorist, mille võimsus küündib 95–120 hj. Tegu on tõhusate mootoritega – nagu varem teada antud, jääb ühel diiselautodest kütusekulu koguni alla 4 liitri 100 km kohta.

Fiat Tipo väärtuste hulka kuuluvad veel 5-tollise puuteekraaniga süsteem Uconnect Bluetoothi vabakäeseadme, heliedastuse, teksti pealelugemise, häältuvastuse, heli- ja USB-liidese ning mitmefunktsioonilise rooliga. Lisavarustusena saab autosse paigaldada tahavaatekaamera ja uusima navigeerimissüsteemi TomTom 3D Touch.

Detsembris sünnimaa Itaalia turul debüteerinud Fiat Tipo jõuab lähiajal veel 39 Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika riiki. Eesti müügisalongidesse saabub mudel 2016. aasta teises kvartalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles