Diginipp: kuidas oma vana telefon kinkimiseks või müümiseks ette valmistada?

, Digitarga uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telefoni lapsele kinkides või võõrale müües peaksid kindel olema, et selles ei oleks infot, mida oleks kahju kaotada või võõrad silmad näha ei tohiks.
Telefoni lapsele kinkides või võõrale müües peaksid kindel olema, et selles ei oleks infot, mida oleks kahju kaotada või võõrad silmad näha ei tohiks. Foto: Digitark/lifehacker

Pühade kingisadu on toonud paljude taskusse uue ja võimeka nutitelefoni. Enne kui oma endise truu nutikaaslase lapsele kingid või ostuportaalis müüki paned, kontrolli üle, kas oled teinud kõik, et tähtsad andmed alles jääks ning privaatne sisu rändama ei läheks, õpetab tehnoloogiaportaal Digitark.

Veel mõni aeg tagasi oli ainuüksi kontaktide varundamine tüütu ja tülikas tegevus – eriti kui neid oli väga palju. Olenevalt sim-kaardist oli sellele võimalik salvestada maksimaalselt 500 kontakti ning arvuti kaudu sai kerge vaevaga andmeid kopeerida ainult sama marki telefoni (Nokiast Nokiasse, Samsungist Samsungi jne), meenutab Digitark ajalugu. Kes oma telefoni Microsoft Outlook'iga sünkroniseerida ei osanud, pidi kalendri ja märkmed ükshaaval uude telefoni toksima.

Praegusel ajal on olukord läinud palju lihtsamaks ning andmeid saab varundada “pilve”, mis andmed telefonist eraldiseisvatesse serveritesse salvestab ja kasutajatunnuse ja parooliga kaitseb.

Andmete serverisse varundamine tagab, et kõik esmatähtis on salvestatud telefonist eraldi ning taastamiseks tuleb uude telefoni sisse trükkida vaid oma e-posti aadress ning parool.

Telefonis olevad pildid, videod ja dokumendid saab samuti varundada pilve – selle jaoks on heaks lahenduseks rakendus Suhtlus Pilv, kuid ka siin võib kasutada välismaiseid teenusepakkujaid nagu Google Drive, Dropbox ning OneDrive.

Andmete vanas telefonis varundamiseks ning uude telefoni toomiseks ei ole tarvis teha muud, kui valitud teenusepakkuja rakendus telefoni laadida, sisse logida ning oodata, kuni andmed üle interneti telefoni voolavad.

Loe varundamisest, telefoni puhastamisest ja võõra pilgu kriitilise info kustutamisest lähemalt Digitargast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles