Kasutajakogemus: üleminek Android telefonilt iPhone'ile – esimeste nädalate valud ja võlud

, Digitarga toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äsja soetatud telefon võib tähendada avastamis- ja kasutamisrõõmu kõrval ka õppimist, et liikuda seniselt harjumuspäraselt operatsioonisüsteemilt uuele.
Äsja soetatud telefon võib tähendada avastamis- ja kasutamisrõõmu kõrval ka õppimist, et liikuda seniselt harjumuspäraselt operatsioonisüsteemilt uuele. Foto: Digitark/Raimo Matvere

Tehnoloogiaportaal Digitark alustas veel enne aasta lõppu artiklisarjaga, milles jagab reaalsete kasutajate muljeid sellest, kui lihtne-keeruline või sujuv-konarlik on üleminek ühte tüüpi operatsioonisüsteemiga nutiseadmelt teisele. "Esimesena võtan kokku enda paar esimest nädalat iPhone'i kasutajana pärast pikki aastaid Android-telefonidega", kirjutab Raimo Matvere Digitargas.

"Kuna mul on varasem kogemus Apple'i arvutitega, siis kokkuvõtvalt võib öelda, et üleminek on olnud ilmselt just tänu sellele siiski märksa sujuvam kui algselt pelgasin," selgitab Raimo Matvere Digitargas. Helistamine, sõnumite saatmine ning internetis surfamine pole muidugi midagi keerulist ükskõik, millist tüüpi nutitelefoniga.

Andmete salvestamise ja hoiustamise loogika, navigatsioon ning nn "näpupärased" liigutused on aga kahel op-süsteemil mõnevõrra erinevad. Apple pakub eriti ohtralt valikuid iCloud pilveteenuse ja bluetoothi abil oma erinevaid seadmeid siduda, sünkida ning omavahel suhtlema panna.

Kus on juhendid?

Ilmselt kõige olulisem aspekt on see, et telefon reageerib igale käsklusele, mis talle anda ehk see on väga kiire.

Inimesed jaotuvad teatavasti kaheks – need, kes loevad ja tahavad juhendeid ning need, kes juhendeid ei loe, kirjutab Matvere. "Võibolla ainult viimases hädas. Olles olnud alati korralik ja hoolas juhendite sõber, toob iPhone'i pakendi avamine kortsu kulmudele – ei mingeid juhendmaterjale." Tundub, et Apple on oma seadme intuitiivselt õpitavuses väga kindel.

Juba mõnekümne minutiga selgub, et tegelikult on tõesti seadme sisu ja menüüd ning põhiline funktsionaalsus üsna lihtsasti haaratav ning õpitav ka ilma juhendita, julgustab Matvere. "Seda aga juhul, kui mingi varasem nutitelefonide kasutamise kogemus on olemas. Päris uuele kasutajale oleks mõningane abi siiski abiks. Kasvõi selles osas, kuidas sisestada SIM-kaarti, mille jaoks on spetsiaalne pesa ning avamiseks on pakendisse lisatud metallist orgike."

Kus on "tagasi" nupp?

Ilmselt on kogenud Androidi-kasutajale kõige tavapäratum see, et puudub üldjuhul seadme alumises paremas ääres olev nn "tagasi" nupp, mille abil sai menüüdes ja rakendustes sammu tagasi astuda.

iPhone'i esikülge kaunistab vaid üks suur nupp, mis viib su alati avavaates (ehk "Home" nupp). Tagasi liikumine menüüdes toimub ekraanil olevate noolekeste kaudu või siis vastavalt rakendusele "Done", "Cancel" vms vajutades.

See on asi, mis vajab harjumist. Tõsi, pärast 2 nädalat iPhone'ga on "tagasi" nupu igatsus juba märgatavalt vähenenud, kirjutab Matevere Digitargas.

Loe Digitargast lähemalt, mis veel ühelt op-süsteemilt teisele liikudes harjumist vajab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles