Tee järele: teismeline tegi koduaias Saturnist ja selle rõngastest imeliselt teravad fotod

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marcus Reed'i foto Saturnist
Marcus Reed'i foto Saturnist Foto: /Caters News Agency

Briti 15-aastasel noormehel Marcus Reed’il õnnestus oma koduaias jäädvustada ühte meie päikesesüsteemi põnevamat planeeti Saturni koos seda ümbritsevate rõngastega niivõrd teravalt, et see muudaks kadedaks ka paljud astronoomid.

Marcus Reed
Marcus Reed Foto: /Caters News Agency

Seafordis elav nooruk kasutas pildistamiseks 102-millimeetrist amatööride peegelteleskoopi ja Iphone’i rakendust nimega Sky Guide, et planeedi asukoht taevalaotusel kell 4 hommikul täpselt kindlaks määrata.

Marcus Reed ise nimetas end Daily Mailile antud intervjuus andunud amatöörastronaudiks. «Mul oli äpp sisse lülitatud ja nägin, et Saturn on tõesti nähtaval. Tõmbasin sussid jalga ja tormasin trepist alla, et teleskoop tagaaias pidžaamaväel üles seada,» kirjeldas noormees fotode sündimislugu. Hiljem järgnenud positiivne vastukaja tuli talle suure üllatusena.

Marcus Reed'i teleskoop
Marcus Reed'i teleskoop Foto: /Caters News Agency

Reed’i sõnul on ta astronoomiast ja pildistamisest olnud huvitatud pikka aega. «Ja ma tõesti naudin seda – kasutan teleskoopi igal selge taevaga ööl,» sõnas ta. Noormehe unistuseks on saada esmalt lennukipiloodiks ja seejärel astronaudiks – tema suureks eeskujuks on Briti esimene astronaut Tim Peake.

Saturn on Päikesest lähtudes kuues ning süsteemi suuruselt teine planeet. Planeedil on silmapaistev ringide süsteem, mis koosneb üheksast rõngast ja kolmest katkendlikust kaarest. Ringide süsteem koosneb peamiselt jääosakestest ja vähesel määral väiksematest kividest.

Saturnil on kuuskümmend kaks teadaolevat kuud, millest viiekümne kolmele on antud ametlik nimi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles