Veebruarist ei saa enam digiallkirju anda .ddoc vormingus

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digiallkirjastamine.
Digiallkirjastamine. Foto: Kuvatõmmis

Alates veebruarist saab ID-kaardi tarkvaras anda vaid .bdoc ja .asice vormingus digiallkirju ning kaob .ddoci loomise võimalus.

.ddoc loomise võimaluse kaotamisega ID-kaardi tarkvara versioonis 3.12 jõuab ühtlasi lõpule Eesti üleminek DDOCilt BDOCile. Kasutajad läksid BDOC vormingus allkirjade andmisele üle mullu märtsis, kui see muudeti riiklikus tarkvaras vaikevorminguks.

Riigi Infosüsteemi Ameti analüütiku Anto Veldre hinnangul on üleminek BDOCile olnud lihtkasutajale märkamatu, kasutajad on andnud BDOCi vormingus allkirju juba möödunud 10 kuud. Allkirjade verifitseerimist muudatus ei puuduta ning varem loodud .ddoc failid avanevad ka pärast 1. veebruari.

Vajadus digiallkirja DDOCi vormingu väljaviimiseks riiklikust tarkvarast on tingitud kahest peamisest asjaolust:

Krüptograafiliste algoritmide elutsükli uuring soovitab loobuda nõrgeneva räsialgoritmi SHA-1 kasutamisest, millel DDOC tugineb.

DDOC on Eesti-keskne, teiste riikide poolt tunnustamata vorming ja selle rahvusvahelised kasutusvõimalused on seetõttu piiratud.

Eesti alustas üleminekut BDOCile 2013. aasta lõpus, üleminekuperiood lõpeb 2016. aasta veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles