Putini internetinõunik peab illegaalset torrentisaiti

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin koos German Klimenkoga (vasakul) eelmise aasta detsembris Moskvas.
Venemaa president Vladimir Putin koos German Klimenkoga (vasakul) eelmise aasta detsembris Moskvas. Foto: SCANPIX

Portaali TorrentFreak läbiviidud uuringu järgi on torrentilehekülje torrNADO.ru omanik German Klimenko, kes on ühtlasi Venemaa presidendi Vladimir Putini erinõunik internetti puudutavates küsimustes, kirjutab Ars Technica.

Piraaditud filme, muusikat, mänge, tarkvara ja e-raamatuid tasuta pakkuva torrentilehekülje nimi torrNADO on venekeelsest fraasist «torrenti nado?» (eesti keeles «torrentit on vaja?») tulenev sõnamäng.

TorrentFreak avastas, et torrNADO domeeninimi on registreeritud ettevõtte ECO PC Solutionsi poolt, mille omanikuks on keegi Alevtina Jakobson. Edasi uurides selgus, et eelmise aasta detsembris määrati selle sama Jakobsoni juhitav ECO PC Solutions ettevõtte MediaMetrics.ru uue telekanali operaatoriks. Uudiste netikajastust mõõtva veebikeskkonna MediaMetrics omanikuks on omakorda aga German Klimenko, kes on juba tunnistanud, et Jakobson töötas tema alluvuses.

Klimenkot on torrNADO.ru leheküljega varasemalt seostanud ka kohalik väljaanne Vedomosti.

Lisaks sellele, et tegu on piraatlusega seotud leheküljega, ei tohi riigiteenistujad Venemaa seaduste järgi oma ameti kõrvalt erasektoris äri ajada. Klimenko teatas esmaspäeval, et müüb osad oma varad maha ning ülejäänud annab oma poja Juri Klimenko hallata. Hetkel pole veel teada, kes saab torrentiportaali uueks omanikuks.

Lisaks sellele, et vanem Klimenko on Putini nõunik, juhib ta ka mõttekoda Venemaa Internetiarenduse Instituut. Eelmisel aastal tuli mõttekoda lagedale UDP internetiliikluse blokeerimise ettepanekuga, et takistada BitTorrent tehnoloogia piraatluseks kasutamist, kuid Klimenko võttis selle initsiatiivi kärmelt tagasi. Nüüdseks on selgunud, et vägagi arusaadavatel põhjustel.

Klimenko sai Putini erinõunikuks käesoleval kuul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles