Midagi Eesti jaoks? See automaat väljastab raha asemel novelle (video)

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novelliautomaat
Novelliautomaat Foto: Short Edition

Eestis on teatavasti kombeks arveldada sulas mitte enam kui kolmandiku ulatuses tehingute mahust ning kontoseis irvitab reeglina näkku vähemalt sama igavana nagu lennukisse lugemiseks kaasa võetav riigikontrolli aruanne – seega poleks nähtavasti sugugi paha mõte võtta meil kasutusele automaadid, mis väljastaksid rahvale midagi palju värvikamat.

Heaks eeskujuks võiks olla näiteks Prantsuse Alpide jalamil laiuv linn Grenoble, mis on ära tabanud  pikki päevi suusanõlvadel veetvate puhkajate vajaduse värskendada vahelduseks ka oma vaimu. Nimelt on linn paigaldanud linnavalitsuse, raamatukogude ja turismikeskuse ja muude käidavate kohtade seintele automaadid, mis väljastavad üksluiste pabereurode asemel põnevaid lühijutukesi.

Novellid, luuletused, lühijutud ja muud kirjanduse lühivormid peavad ära mahtuma 8x60 sentimeetrisele paberile – täpselt parajas mõõdus kviitung, mida on mõnus kohvikusse või pargipingile lugemiseks kaasa võttes kokku voltida. Kuna ühe loo lugemiseks ei kulu ennustuste kohaselt enam kui kolm minutit, siis miks mitte neid välja printida ka lihtsalt hilineva sõbraga kohtumist oodates.

ATMide paigaldamine sai teoks linnavalitsuse ja mobiilides sisu pakkumisele orienteeritud kirjastuse Short Édition koostöös. «Idee tuli meile šokolaadi ja jooke sisaldavate müügiautomaatide ees seistes. Ütlesime endile, et suudame teha sama, pakkudes väheproduktiivsete hetkede täitmiseks heatasemelist kirjandust,» selgitas Short Édition’i asutaja Christophe Sibieude.

Maailmas on teisigi linnu, mis lugemist liikvel olevate inimeste jaoks kättesaadavaks püüavad teha. Võtame näiteks Toronto avaliku raamatukogu, mis on paigutanud laenutuskioski tiheda liiklusega linnalähirongide jaama. Või Tallinna lennujaam, kus saab tasuta lugemiseks võtta teiste reisijate jagatud raamatuid.

Allikas: CityLab

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles