Test: piipari vaimsete võimetega nutikell

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Cogito tähendab ladina keeles mõtlemist. Aga sellenimeline nutikell erilise ajuga ei hiilga, ta laseb mõttetöö ära teha telefonil ja on ise võimeline vaid teavitusi vastu võtma. See-eest on Cogito kellad odavad, kallima versiooni Cogito Classic saab kätte 140 euro eest, odavam Cogito Fit isegi alla 100 euro.

Erandina enamikust nutikelladest on Cogito mudelitel tõeline osutitega sihverplaat ja ei mingit puuteekraani. Lisaks pole tal mingit akut, mida peaks igal õhtul laadima, vaid toiteks tavaline kellapatarei, mida saab osta  kellassepa käes – ja see pidavat vähemalt paar kuud vastu pidama.

Kella kasutuselevõtmiseks tuleb telefoni kõigepealt vastav tarkvara laadida (Connetcted Watch), toetatakse iSeadmeid ja Androidi telefone alates versioonist 4.3. Kohe tekkisidki probleemid. Selgub, et jutule võetakse vaid teatud Nexuse, HTC, Huawei, LG, Samsungi ja veel mõne tootja mudeleid. Minu igapäevasest telefonist Oneplus One ei taha rakendus midagi kuulda, ega ka teistest Androidi telefonidest, mis sahtlitest välja otsisin.

Foto: SANDER ILVEST/

Üllatuseks aga tunnistati minu üsna eksootilist Hiina tahvelarvutit Cube Talk 9X (Android 4.4.2 ). Sellel on ka SIM-kaardi pesa, millega saab isegi helistada. Mis siis ikka, ligi kümnetolline «telefon» kotti, kell käele ja testima.

Bluetoothiga (BT) ühendamine õnnestus nagu ikka, umbes 2.-3. katsel. Kohe tõmmati ja paigaldati kellale värskeim püsivara. Aga see, kuidas ühendus püsib, sõltub ilmselt tuule suunast, õhurõhust ja veel mingitest määramatutest teguritest. Enamasti 3-4 korda päevas kaotas kell emaseadmega ühenduse. Ei aidanud ka jõuga paaritamine, rakenduse uuesti paigaldamine ega kellale alglaadimise tegemine, nagu manuaal õpetas. Kolleeg, kes testis kella iPhone 4s-ga, kurtis täpselt sama. Samas, teinekord leidis ta heast peast jälle ühenduse üles ja töötas, nagu peab.

Siis kui kell suudab telefoniga sidet pidada, teeb ta järgmist:

  • Kuvab ekraanil ikoonidena kõikvõimalike suhtlus- ja sotsiaalkeskkondade teavitusi nagu Skype, Facebook, Twitter, WhatsUp jne. Neid on valikus päris palju, mõned täitsa eksootilised. Paraku ei saa teada, kes või mida sulle ütles, kell annab ikooni süütamise, piiksatuse või võdinaga märku, et midagi juhtus. Mis just, selle teadasaamiseks tuleb ikka telefon taskust välja sikutada.
  • Teavitab sissetulevatest kõnedest ja kalendrisündmustest. Classicul on nr 12 all väike ekraan, kuhu kuvatakse helistaja ID või number ja kalendrisündmuse sisu. Piiksatused ja värinad on võrdlemisi nõrgad, mürases ruumis ei pruugi neid tähele panna. Juba väga väike ekraan nõuab, et tuleb kirjet spetsiaalsete nuppudega edasi-tagasi kerida. Fitil ekraan puudub, saab vaid ikooniteavituse. Kahjuks ei saa sissetuleva kõne puhul kellaga rääkida, muidu oleks ligi 10-tollise tahvli telefonina kasutamisel isegi mõte sees.
  • Annab märku, kui telefon hakkab tühjenema. Samuti saab kasutaja teavituse, kui telefon ja kell leviulatusest välja lähevad (eeldusel, et kell pole otsustanud ühendust katkestada). Kui seadmed viibivad BT levi raadiuses, siis saab emba-kumba piiksuma panna, et leida diivanipadja vahele libisenud telefon või kadunud kell leida. Iseenesest kasulik.
  • Mõõdab kehalist aktiivsust. Sel ajal ei saa kella värinarežiimi panna, sest muidu loetakse iga sissetulev teade kah tehtud sammuks. Kell ei tee vahet kõndimise, jooksmise ega muu kehalise tegevuse vahel, nii et spordikellana seda kasutada pole mõtet. Pulssi ka ei oska lugeda. Paneb imestama, et telefonipoolses tarkvaras saab anduri tundlikkust üsna pikas vahemikus reguleerida, nagu tootja ise ei teakski, milline seade kõige täpsem on. Mina võrdlesin Googel Fit näitajatega ja kalibreerisin vastavalt.
Foto: SANDER ILVEST/

Kokkuvõte

Cogito kellad erinevad teistest nutikelladest päris kellaliku välimuse poolest, ei mingit kandilist nohikuekraani. Samuti on nad mõõdukalt veekindlad, et võib käia duši alla ja isegi ujumas, aga mitte sukeldumas. Kellarihma kinnitus on standardne, nii et soovi korral võib igaüks kaasa tuleva kummirihma oma maitsele vastava naha või metalliga asendada. Lisaks toodetakse neid eri värvitoonides, nii et seda võib ka moe-aksessuaariks pidada.

Funktsionaalne võimekus tuletab meelde omal ajal levinud peilerid ja piipareid. Kasutaja saab küll signaali, et midagi juhtus, aga et selle teadmisega midagi ette võtta, selleks tuleb ikka telefon välja võtta.

Oma tagasihoidliku hinna poolest sobivad Cogito kellad neile, kes tahavad nutikellandust katsetada, et teada saad, kuivõrd neile on vajalik randmele teavituste saamine. Loomulikult on plussiks pika elueaga patarei.

Odavama otsa nutikelladest soovitan siiski e-tint ekraaniga Pebble Time Steeli või selle eelmist versiooni Pebble Steel, mille aku peab vastu 5-7 päeva, näeb väga hea välja ja on vaid poole kallim. Füüsilisi osuteid pole, aga funktsionaalsust kõvasti rohkem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles