Maailma suurim moslemiriik Indoneesia asus blokeerima Netflixi

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netflixi tegevjuht Reed Hastings teatas Las Vegases teenuse laienemisest 130 riiki
Netflixi tegevjuht Reed Hastings teatas Las Vegases teenuse laienemisest 130 riiki Foto: ROBYN BECK/AFP

Maailma suurima moslemikogukonnaga riigi Indoneesia peamine internetiteenuse pakkuja asus tänasest blokeerima üleilmset videostriimimise keskkonda Netflixi, kuna peab selle vahendavat sisu sobimatuks.

Riiklik Telekom Indonesia teatas BBC andmeil, et on ühelt poolt mures Netflixi pakutava sisu pärast ning süüdistab lisaks teenust vajalike ärilubade puudumises. «Nad ei järgi reegleid. Lisaks levitavad nad vägivalda ja täiskasvanutele mõeldud sisu,» ütles Telekomi teenuste direktor Dian Rachmawan.

Netflix laienes Indoneesiassse täpselt samal päeval kui Eestissegi – oma viimase laienemislainega haarati 7. Jaanuaril juurde 90 riiki ja teenus on nüüd kättesaadav kokku 130 riigis.

«Me peame selle blokeerima enne, kui olukord muutub veelgi keerulisemaks ja tekitab tõsiseid probleeme,» sõnas Rachmawan.

Riigi valitsus teatas, et ei olnud selle otsuse taga. «Teised internetiteenuse pakkujad pakuvad Netflixile ligipääsu edasi. Seega on tegemist puhtalt ettevõtte otsusega,» ütles kommunikatsiooniminister Rudiantara. «Kuid Netflixi jaoks on olukord raske. Te näete ise, kui palju selle sisust tuleks tsenseerida.»

Indoneesias elab 250 miljonit inimest.

Probleeme Netflixi pakutava sisu moraalinormidele vastavusega on näinud ka näiteks Keenia ja Vietnami ametivõimud. Teenus pole veel tegutsemisluba saanud aga Hiinas, kuid läbirääkimised selles osas käivad täie hooga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles