Uued arvutiprogrammid teevad ka võhikust häkkeri

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvuti.
Arvuti. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sel sügisel on IT-maailm näinud paari uut töövahendit, mis aitavad ka suuremate arvutiteadmisteta inimesel panna toime häkkeri tegusid.

Näiteks võimaldab programm nimega Firesheep avalikus internetipunktis paari hiireklikiga üle võtta teiste netikasutajate Facebook'i ja Twitteri kontosid ning seda siis ilma häkkimisoskusi omamata.

Riigi infosüsteemide arenduskeskuse (RIA) tänase pressiteate järgi on taoliste programmide ilmumine märk sellest, et meie igapäevaelu ja arvutiturvalisus on tegemas läbi radikaalseid muutusi.

Sellega seoses avaldas RIA avaliku traadita interneti kasutajatele mõned soovitused:

  • kasutage avalikus WiFi's neid internetiteenuseid, kus suhtlus on krüpteeritud – näiteks on turvalise veebilehe aadressirea alguses „https://“ (tavalise http:// asemel);
  • Facebook ei ole nii elutähtis leht, et selle külastamisega ei saaks kannatada, kuni korralikult turvatud koduse WiFi-võrguni jõuad;
  • nõudke oma teenusepakkujatelt (e-mail jne) teenuse muutmist turvaliselt kasutatavaks;
  • mainige kohvikus, et eelistaksite parooliga kaitstud WiFit (kindlasti WPA2). Selle korraldamine ei nõua kohvikupidajalt lisakulutusi, küll aga kaitseb teid. Parooliga Wifit ei ole võimalik Firesheep'iga pealt kuulata, isegi kui parool on avalik.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles