EMT tuumikvõrgu rikke põhjustas ruuteri riistvara

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilsidemast.
Mobiilsidemast. Foto: Liis Treimann.

EMT ja Ericssoni spetsialistid on 1.detsembril EMT tuumikvõrgus esinenud rikke põhjused välja selgitanud: vea põhjustas ühe mobiilse andmeside tuumikruuteri riistvara rike, teatas ettevõte.


Kolmapäeva hommikul kell 9.58 aset leidnud rike tekitas häireid edasi kogu mobiiliside IP- tuumikvõrgus, samuti ei toiminud automaatne ümberlülitus vigase tuumikruuteri sees, mille puhul ei oleks laiemat probleemi tekkinud.  

Vigase seadme lokaliseerimine  ja häiritud tuumikvõrgu osa isoleerimine toimus operatiivselt vastavalt kehtestatud reeglitele.

Esimese sammuna eraldati kogu kõne- ja SMS-liikluse kontrollist häiritud asukoha seadmed, sõnumi- ja kõneliiklust jäid teenindama teise asukoha võrguseadmed.

Sõnumiliiklus toimus seejärel probleemideta, kõneliikluse osas oli tipptundidel ülekoormus, eriti EMT välistel ühendustel teiste operaatorite poole. Mobiilse andmeside töö õnnestus täielikult taastada kell 5 õhtul.

Mobiilsideoperaatori teatel on kogu EMT  tuumikvõrk dubleeritud, jaotatud erinevateks teenindavateks kihtideks vastavalt parimale tehnoloogilisele tavale ning üle dimensioneeritud eriolukordade paremaks talumiseks.

IP-tuumikvõrgu ning mobiilse andmeside tuumikvõrgu seadmed pärinevad Juniperilt, Redbackilt ning Ericssonilt. Esinenud viga oli EMT kinnitusel erakordne ning selle sügav tehniline analüüs jätkub.

1. detsembri juhtumi valguses vaatab EMT veel kord üle kogu võrguarhitektuuri ning süsteemide täiendava dubleerimise võimalused.

Samuti lisas EMT, et  palub siiralt vabandust 1. detsembril toimunud võrgurikke pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles