Lahendused, mis aitavad arvutiga töötades paremini keskenduda

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööle saab paremini keskenduda siis, kui segajaid ei ole. FocusWriter laseb luua kirjatööks meelepärase disainiga desktopi, kus ei ole näha ühtegi alarmi, hüpikteadet ega inforiba.
Tööle saab paremini keskenduda siis, kui segajaid ei ole. FocusWriter laseb luua kirjatööks meelepärase disainiga desktopi, kus ei ole näha ühtegi alarmi, hüpikteadet ega inforiba. Foto: FocusWrite

Keskendumist nõudvate tegevuste puhul (näiteks arvutiga töötades) on tihtipeale probleemiks see, et sealsamas arvutis või lähedalasuvates nutiseadmetes nõuavad erinevad teenused ja rakendused oma tähelepanu, kirjutab sinu moodi tehnoloogiaportaal Digitark. "Nii võib mõttelõng üsna kergesti sassi minna." Millised lahendused aitavad keskendumist säilitada?

Kui tegevus nõuab tähelepanu koondamist, siis kõik asjad, mis piiksuvad, hüppavad lahti ja muul moel segavad, tuleks "ära vaigistada", soovitab Digitark. See tähendab, et lülita oma meiliprogrammis välja funktsioon, mis iga uue e-kirja saabudes kuvab ekraanile väikse hüpik-teate, et saabus uusi kiri (saatja ja pealkirjaga). Samuti tasub kinni panna Fleep, Skype ja muud sarnased teenused, mis teavitusi heli või akna näol saadavad.

"Isiklikust kogemusest soovitan sulgeda internetibrauseris kõikvõimalikud sotsiaalvõrgustikud," kirjutab Digitargas loo autor Raimo Matvere. "Esiteks on siis kiusatust vähem, teiseks - ka seal tekib heli, kui keegi alustab sinuga vestlust. Veel parem on heli üldse vaikseks keerata - siis ükski teavitusheli kindlasti ei sega."

Piirangud nutiseadmes

Tasub kasutada lihtsaid lahendusi - hääl maha, vajadusel ka vibreerimine, et tähelepanu saaks kontsentreeruda vaid kõige olulisemale.

Telefoniga, mis on tihtilugu pidevalt internetiga ühendatud, tulevad samad teavitused, mis arvutissegi. Lihtsalt seal on kindlasti veel mõni rakendus lisaks, mis küsib tähelepanu helide ja teavitusakende näol.

Tasub kasutada lihtsaid lahendusi - hääl maha, vajadusel ka vibreerimine, et tähelepanu saaks kontsentreeruda vaid kõige olulisemale.

Rakendused, lahendused segajate piiramiseks

Üks peamisi segajaid meie igapäevases tööelus kipub olema sotsiaalmeedia, eriti Facebook ja Youtube. Õnneks on tänaseks juba välja töötatud rida lahendusi, mis kasutust "julmalt" piiravad, et sa saaksid oma põhilistele tööasjadele keskenduda. "Olen ise kasutanud või proovinud mõnda lahendust, mis tõepoolest on abiks," tutvustab Matvere artiklis.

Loe kõiki soovitusi ja nõuandeid Digitargast täismahus!

Digitark.ee/SAADE jagab digitarku nõuandeid, soovitusi ja ideid, kuidas oma igapäevaelu paremini ja sisukamalt korraldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles