Viik: paberleht kaotab lähiajal oma tähenduse infokandjana

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehed.
Ajalehed. Foto: Liis Treimann / Postimees

Paberkandjal päevaleht kaotab lähema kümne aasta jooksul lõplikult oma tähenduse olulise infokandjana ning traditsioonilisele meediale ei ole päästerõngaks ka Apple’i tahvelarvuti iPad, usub infotehnoloog ja IT-visionäär Linnar Viik.

Inforuumis osaline olemisel on päevaleht kui selline Viigi hinnangul juba praeguseks hetkeks kaotanud oma tähenduse maailmas ja jääb sellest lähima kümnendi jooksul lõplikult ilma.

«Ta on klubis «Varna riputamist väärt ja kohvi kõrvale lehitsemist väärt, kuid mitte hommikul postkastist äratoomist väärt asi»,» leidis Viik BNSile antud intervjuus.

Arvuti elimineerib ajalehe

Ajalehe lehitsemine hommikukohvi kõrvale ei tekita Viigi sõnul tema tegelikus inforuumis olemisele isegi mitte pinnakraabet. «Ma ei saa selle kaudu olulist täiendavat informatsiooni, et suhtestuda mind ümbritseva inforuumiga,» ütles infotehnoloog.

Viigi sõnul on inimestel fenomenaalne komme igasuguseid tehnoloogilisi uuendusi lühiajalises perspektiivis ületähtsustada ja pikaajalises perspektiivis alahinnata nende tegelikku mõju.

«Arvutit näiteks ei loodud selleks, et tappa trükimasinaid, vaid ta muuhulgas elimineeris oma teel ka selle. Ja ta teeb seda kindlasti veel paljudes erinevates vormides ja paljude erinevate toodetega. Ja paberajaleht on see, mille ta elimineerib,» nentis Viik.

iPadis päästerõngast ei näe

Nii Eesti kui välisajakirjanduses on loodetud paberajalehtede päästjat Apple’i uuest tahvelarvutist iPad, kuid Viigi hinnangul ei ole see kuigi tõenäoline.

Apple’i tooteid iseloomustab Viigi sõnul ebaproportsionaalselt suur teadvusruum võrreldes nende reaalse turuosaga. «iPad on minu arvates välja jõudnud sellesse punkti, kus teda ümbritsev ootuste kogum on ebaproportsionaalselt kõrge,» ütles Viik.

«Apple’i puhul tuleb vaadata ühte eraldi asja – nad on suletud süsteem, mille juures on lahutamatuks osaks ka arveldussüsteemi võimaldamine,» rääkis Viik. Paljude meediaväljaannete arvates on päästerõngaks just see, mitte tahvelarvuti kui platvorm.

«Ma ei ole kindel, kas Apple’i pakutav on ainuvõimalik lahendus,» nentis Viik. iPad loob tema sõnul kindlasti omaette turu, aga pole kindel, et see päästab trükimeedia ärimudeli mõttes. Viigi hinnangul on selleks vajha enamat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles