Apple kaotas maailma väärtuslikuma börsifirma tiitli

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alphabeti (Google'i) peakorter.
Alphabeti (Google'i) peakorter. Foto: Kristoffer Trippelaar / Sipa USA

Google´i emafirma Alphabet tõusis pärast eelmise kvartali majandustulemuste avalikustamist järelkauplemisel maailma väärtuslikumaks börsifirmaks, kirjutab Wall Street Journal.

Alphabeti aktsiate hüppelise kallinemise taga olid ettevõtte oodatust paremad kvartalitulemused, millesse andsid suurima panuse Google´i internetiärid. Alphabeti neljanda kvartali käive kasvas aastaga 18 protsenti 21,33 miljardile dollarile ning kasum pea viis protsenti 4,92 miljardile dollarile.

Eilse börsipäeva lõpuks oli Alphabeti aktsia kallinenud 9,4 protsenti, peatudes 770,77 dollaril, mis tegi ettevõtte börsiväärtuseks 517,24 miljardit dollarit. Järelkauplemisel jätkas aktsia hind tõusu, ületades 800 dollari piiri. See teeb Alphabeti börsiväärtuseks veidi vähem kui 565 miljardit dollarit.

Apple´i börsiväärtuseks on hetkel aga 540 miljardit dollarit ning järelkauplemisel kukkus aktsia hind veelgi.

Alphabeti börsiväärtuse arvutamiseks tuleb kokku arvutada ettevõtte A, B ja C klassi aktsiate väärtused. A ja C klassi aktsiatega kaubeldakse börsil, kuid C klassi aktsiatel ei ole hääleõigust. B klassi aktsiaid omavad insaiderid, kes võivad neid ümber konverteerida A klassi aktsiateks.

Järelkauplemise tulemusena on A, B ja C klassi aktsiate väärtusteks vastavalt 242 miljardit dollarit, 42 miljardit dollarit ja 281 miljardit dollarit, mis teebki kogusummaks 565 miljardit dollarit.

S&P 500 indeksi järgi on Alphabeti väärtus veidi väiksem, kuna indeks ei arvuta sisse B klassi aktsiaid ning C klassi aktsiate väärtust hinnatakse ainult nende aktsiate järgi, mis on investoritele kättesaadavad. Samas on 14 protsenti C klassi aktsiatest insaiderite käes. Seetõttu võtab S&P 500 C klassi aktsiate koguväärtuse hindamisel arvesse vaid ülejäänut 86 protsenti aktsiatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles