Facebooki ja Transferwise´i investor mõnitas Twitteris Indiat

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuntud riskikapitalist Marc Andreessen
Tuntud riskikapitalist Marc Andreessen Foto: SCANPIX

Tuntud riskikapitalifirma Andreessen Horowitz asutaja ning Facebooki nõukogu liige Marc Andreessen pani mikroblogivõrgustikus Twitter kahtluse alla India võime iseseisva riigina hakkama saada, vahendab The Next Web.

Facebook ja India veavad juba mõnda aega sotsiaalvõrgustiku tasuta interneti projektiga seotud vägikaigast. Nimelt soovib Facebook mõned aastad tagasi tutvustatud  initsiatiiviga viia tasuta piiratud interneti kõikidesse maailma tehnoloogiliselt mahajäänud piirkondadesse. Free Basics paketil on aga oma konks - Facebook pakub tasuta kasutajatele vaid piiratud ligipääsu internetile, kus esikohal on muidugi sotsiaalvõrgustik ning sellega seotud teenused. See aga on tagajalgadele ajanud netineutraalsuse põhimõtete eest võitlejad ning paar päeva tagasi otsustas rahvaarvult maailma teine riik just sellele probleemile viidates blokeerida Facebooki internetiteenuse pakkumise. Sarnase otsuse tegi hiljuti ka Egiptus.

Kui Facebooki tegevjuht Mark Zuckerberg reageeris India otsusele üsna tasakaalukalt, lubades, et «jätkab sellegipoolest India internetti ühendamise projektiga», siis ettevõtte nõukogu liige Marc Andreessen väljendas oma meelepaha üsna radikaalse säutsuga.

Nimelt leiab ta, et kui India oleks jäänud Briti koloniaalvõimu alla, oleks riik majanduslikult palju paremas olukorras ning ei peaks tegelema «antikolonialistlike ideedega nagu netineutraalsus».

Täpsemalt vastas ta tuntud indialasest investori Vikram Chachra säutsule, kus too võrdles Facebooki piiratud Free Basics internetiteenust internetikolonialismiga, järgmise arvamusega:

«Antikolonialism on indialastele olnud juba aastakümneid majanduslik katastroof. Milleks peatuda nüüd?».

India vabanes Briti koloniaalvõimu alt 1947. aastal, mil kuulutati välja iseseisvus. Aastakümneid oli majanduslike ressursside jaotamise võim riigi käes, 1991. aastal toimusid Indias aga reformid, mis avasid tee vabale turumajandusele. Andreessen viitaski oma säutsus ilmselt neile mõnekümnele vahepealsele aastale.

Peale säutsule järgnenud pahameeletulva kustutas Andreessen selle ning üritas oma käed järgmise säutsuga puhtaks pühkida.

«Käesolevaga lõpetan ma India majanduse ja poliitika teemadel diskuteerimise. Jätkake:D»

Marc Andreessen lõi 1990ndatel esimese laiemalt kasutusse jõudnud veebibrauseri Mosaic ning oli ka Netscape´i kaasasutaja. Hiljem on ta tegutsenud peamiselt eduka riskiinvestorina. Ta oli üks Facebooki varastest rahastajatest ning tema 2009. aastal kaasasutatud riskikapitalifirma Andreessen Horowitz tegi eelmise aasta alguses investeeringu, mis viis eestlaste loodud idufirma Transferwise hinnangulise väärtuse miljardile dollarile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles