Facebook üritab säutsuskandaali siluda

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Zuckerberg, Facebooki kaasasutaja
Mark Zuckerberg, Facebooki kaasasutaja Foto: SCANPIX

Sotsiaalvõrgustiku Facebook tegevjuht ja kaasasutaja Mark Zuckerberg teatas oma kontol, et nõukogu liikme ja investori Marc Andreesseni Indiat solvanud kommentaarid ei väljenda ei Zuckerbergi ega ettevõtte arvamust.

«Vastuseks Marc Andreesseni Indiat puudutavatele kommentaaridele. Minu arvates on need kommentaarid tõeliselt häirivad ning need ei esinda absoluutselt ei minu ega Facebooki mõtteid,» kirjutas Zuckerberg, lisades ühtlasi, et India on teda alati inspireerinud.

«Facebook seisab inimeste ühendamise eest ning neile oma tuleviku vormimiseks hääle andmise eest. Kuid selleks, et seda tulevikku vormida, on meil vaja mõista ka minevikku. Mida suuremaks on meie kasutajaskond Indias kasvanud, seda enam olen aru saanud, et me peame õppima mõistma India ajalugu ja kultuuri. India edasiminekud maailma suurima demokraatia ehitamisel on mulle inspiratsiooniks ning ma soovin tulevikus oma sidemeid selle riigiga ainult tugevdada.»

Eile käivitas tuntud riskikapitalifirma Andreessen Horowitz asutaja ning Facebooki nõukogu liige Marc Andreessen skandaali, pannes Twitteris kahtluse alla India võime iseseisva riigina hakkama saada.

Nimelt blokeeris India mõne päeva eest netineutraalsuse põhimõtetele viidates Facebooki tasuta, kuid piiratud võimalustega Free Basics internetipaketi pakkumise riigis. Suur osa India avalikkusest toetas seda otsust ning näiteks tuntud tehnoloogiainvestor Vikram Chachra võrdles Facebooki piiratud teenust internetikolonialismiga.

India otsusest selgelt häiritud Andreessen vastas Chachra arvamusele säutsuga:

«Antikolonialism on indialastele olnud juba aastakümneid majanduslik katastroof. Milleks peatuda nüüd?».

India vabanes Briti koloniaalvõimu alt 1947. aastal, mil kuulutati välja iseseisvus. Aastakümneid oli majanduslike ressursside jaotamise võim riigi käes, 1991. aastal toimusid Indias aga reformid, mis avasid tee vabale turumajandusele. Andreessen viitaski oma säutsus ilmselt neile mõnekümnele vahepealsele aastale.

Peale säutsule järgnenud pahameeletulva kustutas Andreessen selle ning üritas oma käed järgmise säutsuga puhtaks pühkida.

«Käesolevaga lõpetan ma India majanduse ja poliitika teemadel diskuteerimise. Jätkake:D»

Marc Andreessen lõi 1990ndatel esimese laiemalt kasutusse jõudnud veebibrauseri Mosaic ning oli ka Netscape´i kaasasutaja. Hiljem on ta tegutsenud peamiselt eduka riskiinvestorina. Ta oli üks Facebooki varastest rahastajatest ning tema 2009. aastal kaasasutatud riskikapitalifirma Andreessen Horowitz tegi eelmise aasta alguses investeeringu, mis viis eestlaste loodud idufirma Transferwise hinnangulise väärtuse miljardile dollarile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles