Google, Twitter ja Facebook toetavad USA kohtu käsku eiravat Apple´it

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulistajad Syed Farook (vasakul) ja Tashfeen Malik.
Tulistajad Syed Farook (vasakul) ja Tashfeen Malik. Foto: AFP/SCANPIX

Tehnoloogia - ja internetisektori suurettevõtted toetavad Apple´i otsust mitte alluda USA kohtu otsusele, mille järgi peab ettevõte avama San Bernardino massitulistamise korraldanud terroristi mobiili, kirjutab New York Times.

Selle nädala alguses andis USA kohtu täidesaatev ametnik Apple´ile käsu aidata uurijaid ühe San Bernardino massitulistaja iPhone´i sissemurdmisega.

Korralduses nõustus kohtunik Sheri Pym justiitsministeeriumi taotlusega, mille kohaselt peab Apple lukustusest vabastama iPhone 5C, mida kasutas 14 inimest tapnud Syed Rizwan Farook.

Apple´i viimased iPhone´id kasutavad selliseid krüpteerimissüsteeme, mida ka Apple ise ei saa lahti lukustada. Valitsus ei palu Apple´il lihtsalt terroristi telefoni lahti lukustada, vaid peatada teised turvalisusmeetmed, mis on ette nähtud näiteks selleks, et võõrad isikud ei saaks üritada telefoni koodi lõpmatu arv kordi ära arvata.

Apple´i tegevjuht Tim Cook mõistis kohtu käsu hukka, väites, et sellega nõustumine nõrgendaks iPhone´i turvalisust ning muudaks kasutajaid spioneerimise ja küberkuritegevuse suhtes haavatavamaks.

Apple´il on võimalik kuni järgmise nädala teisipäevani seda käsku vaidlustada, mille tagajärjel tekiks esimene omalaadne kohtupretsedent. See tähendab, et vaidluse lahendus võib panna paika selle, kas nutiseadmete turvalisusetaseme kohta saavad viimase sõna öelda valitsusasutused või neid tootvad tehnoloogiaettevõtted.

Mitmed Silicon Valley suurnimed on juba avaldanud Apple´ile toetust.

«Me seisame koos Tim Cooki ja Apple´iga (ning täname teda juhtohjade haaramise eest!),» kirjutas Twitteri tegevjuht Jack Dorsey säutsu vahendusel.

Facebook teatas eilses ametlikus avalduses, et kuigi ka nemad mõistavad terrorismi karmilt hukka ning hindavad kõrgelt võimude tööd inimeste turvalisuse tagamisel, on sotsiaalvõrgustik valmis «agressiivselt selle vastu võitlema, et nõrgendada oma süsteemide turvalisust.»

Ka Google´i tegevjuht Sundar Pichai toetab konkurenti.

«Kui ettevõtteid sunnitakse häkkimist lubama, võib see riivata kasutajate privaatsust,» kirjutas Pichai vastavas säutsus, lisades, et tegu oleks «murettekitava pretsedendiga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles