Venelaste loodud üliturvalist sõnumirakendust kasutab juba 100 miljonit inimest

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pavel Durov Moskvas Venemaal.
Pavel Durov Moskvas Venemaal. Foto: Roman Kulik/AP

Venemaa populaarseima sotsiaalvõrgustiku VKontakte (VK) looja Pavel Durovi ehitatud üliturvalist sõnumirakendust Telegram kasutab üle maailma juba 100 miljonit inimest, kirjutab Tech in Asia.

100 miljonit iseenesest ei ole enneolematu näitaja, arvestades, et turuliidril WhatsAppil on miljard kasutajat ning Facebook Messengeril ja WeChatil vastavalt 800 miljonit ja 650 miljonit kasutajat.

Samas pakub Telegram natuke teistsugust teenust. Nimelt on sõnumirakendus krüpteeritud sellisel viisil, et ka ettevõttel ei ole võimalik kuidagi välja selgitada, millist infot kasutajat sõnumites vahetavad. Lisaks on ettevõte detsentraliseeritud struktuuriga, mis tähendab, et tiimiliikmed vahetavad pidevalt ametikohti. Telegram on ettevõttena registreeritud mitmetes riikides, mis peaks kindlustama selle, et teenust ei ole võimalik maha võtta ühe konkreetse riigi poolt, kui see selleks soovi peaks avaldama.

Selliste turvalisusmeetmete taga on Pavel Durovi õppetunnid Euroopa populaarseima sotsiaalvõrgustiku VKontakte arendamisel. Omal ajal pidi ta pidevalt tõrjuma Putini ametkondade esitatud nõudeid sotsiaalvõrgustiku kasutajate andmete kohta. Peale koostööst keeldumist tuli tal enda loodud ettevõttest kaks aastat tagasi loobuda ja Venemaalt põgeneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles