Vene jalaväe lahingumasina BMP tootjat ähvardab pankrot (1)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BMP-2
BMP-2 Foto: SCANPIX

Kovrovskij Elektromehhanitšeskij Zavod esitas esmaspäeval Kurgani oblasti vahekohtule avalduse ainsana Venemaal jalaväe lahingumasina BMP tootva Kurganmašzavodi pankroti väljakuulutamiseks. Nõude suurus ei ole teada. Võlgades sipleva sõjatehase jaoks on see sel aastal juba teine kord.

Kohtu dokumendiregistri andmeil on varasemalt pöördunud sarnase hagiavaldusega sõjatehase vastu ka Grupp MTE, millele Kurganmašzavod võlgneb umbes 21,5 miljonit rubla, kirjutab RBK. Siiski keeldus kohus hagi rahuldamast, viidates pankrotiseaduses leiduvatele erisätetele, mille järgi riigi jaoks strateegilise tähtsusega ettevõtted saavad automaatselt poole aasta jagu ajapikendust oma võlakohustuste täitmiseks. Kui selle aja jooksul ei ole võlg tagasi makstud, saab hageja uuesti  taotleda pankrotimenetluse algatamist. Firma Grupp MTE jaoks avaneb uus võimalus pärast 1. maid.

Veel on sõjatehas saanud 18,64 miljoni rubla suuruse võlanõude GAK Oboronpromkompleksilt. Samuti on pöördunud kohtusse Rostovi linnas tegutsev Desjatõj Podšipnikovõj Zavod 11,1 miljoni rubla suuruse võla tagasinõudmiseks.

Kurganmašzavodi peahoone
Kurganmašzavodi peahoone Foto: Alpatkin Alexander/TASS

Kurganskij Mašinostroitelnõj Zavod kuulub kontserni Traktornõje Zavodõ ja on Venemaal ainuke tehas, mis toodab jalaväe lahingumasinaid BMP-2, BMP-3 ning remondi- ja evakueerimissoomukit BREM-L.

Samuti on tehases toodetud prototüüpe moderniseeritud dessandi lahingumasinatest BMD-4M ja BTR-MDM, mida näidati ka eelmise aasta 9. mail toimunud sõjaväeparaadil.

BMD-4M
BMD-4M Foto: Stanislav Krasilnikov/Stanislav Krasilnikov/TASS

Eelmise aasta juunis anti teada, et käivad ettevalmistused BMD-4M seeriatootmiseks Venemaa relvajõududele. Hiljem selgus, et soomukite tootmine viidi kontsernisiseselt üle Volgogradi asuvasse tehasesse.

Kurganmašzavodi tegevdirektori esimene asetäitja Igor Permjakov kinnitas eelmisel kuul töötajatele, et töö tehases on kindlustatud kuni 2020. aastani. Nimelt sõlminud ettevõte eelmisel aastal Vene kaitseministeeriumiga lepingu, mille kohaselt toodetakse armee jaoks üle 200 BMP-3.

Vaata venelaste tehtud videot BMP-3st.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles