VIDEO: valminud on kontaktivaba Eesti ID-kaart (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti ettevõtted on koos riigiga valmis saanud esimesed testimiseks mõeldud NFC-tehnoloogiat sisaldavad ID-kaardid, millega saab end internetis tuvastada ilma vajaduseta kasutada juhtmerägastikke ja kaardilugejaid.

Põhjuseid sellise arendamise ettevõtmiseks on Sertifitseerimiskeskuse (SK) juhi Kalev Pihla sõnul mitmeid. Olgu või lihtne teadmine, et inimesed kasutavad järjest enam mobiiltelefone ning siiani polnud oma ID-kaarti nendega kuidagi võimalik siduda.

«Suurel hulgal enimlevinud seadmetel enam lihtsalt ei ole USB-pesa, mille abil praegu ID-kaardi lugeja ühendamine käib. Tänast ID-kaarti on sisuliselt võimatu mõistlikul teel nutiseadmetega kasutada,» selgitas Kalev Pihl portaalile tehnika.postimees.ee

Enam kui aasta tagasi alanud pilootprojekti tulemusel on valmis saanud esimesed ID-kaardid, millel olev vana hea kiip on saanud endale külge NFC (Near Field Connection) tehnoloogia ja sisseehitatud antenni. Lisaks on arendatud sinna kõrvale tarkvara nii nutiseadmete kui arvutite jaoks, mis selle tehnoloogia kasutamist toetab.

Tulemus: kasutaja läheb oma veebilehitsejas kohta, kus ta muidu kasutaks ID-kaarti, paneb lihtsalt oma ID-kaardi mobiili peale, sisestab PIN-koodi ja ühendus ongi loodud.

Praegu kasutatakse prototüübis spetsiaalset brauserit, mis on vajalik selleks, et kasutajad end ka mobiilis jätkuvalt ID-kaardiga tuvastada saaksid, muidu kipuvad veebilehed hetkel seda võimalust kohe peitma, kui on tuvastanud lehe avamise mobiililehitsejaga. Samas on sellise veebilehitseja kasutamine võimaldanud kasutusele võtta tänased e-teenused ilma neid teenuseid muutmata.

Operatsioonisüsteemidest on hetkel toetatud Android (prototüüp on keskendunud sellele, sest see on kõige levinum). Koostöös Microsoftiga on testitud ka Windows 10 kasutatavust ning seal on eeldused NFC kaardi kasutusele võtuks väga head. Lisaks on järjest enam levimas kaks-ühes klaviatuuriga tahvelarvutid, millel NFC-tehnoloogia samuti küljes ja seega saaks ID-kaarti kasutada ka arvutitega.

Sellelt videolt on lühidalt võimalik näha, kuidas tulevikus võiks hakata ID-kaardi kasutamine – enda tuvastamine ja allkirjade andmine - mobiiliga välja nägema hakata:

Lootus on, et järgmise ID-kaardi hankega tellitakse juba NFC-tehnoloogia toega kaardid. See tähendab, et reaalselt võib võimekus massidesse jõuda ülejärgmisest aastast.    

Video: Jaanus Lensment/Postimees

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles