Kartellikokkuleppes süüdi jäänud Apple peab tarbijatele hüvitama pea pool miljardit dollarit

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i pood Chicagos
Apple'i pood Chicagos Foto: SCANPIX

USA ülemkohus otsustas, et Apple on süüdi e-raamatute kokkuleppehindade sõlmimises, mistõttu peab ettevõte tarbijatele hüvitama 400 miljonit dollarit ning lisaks kinni maksma ka 50 miljonit dollarit kohtukulusid, kirjutab Wall Street Journal.

Ülemkohtu otsus märgib pea neli aastat kestnud vaidluse lõppu. Hoolimata otsuste edasikaebamisest jäi Apple süüdi igas kohtuastmes ning nüüd tuleb ettevõttel välja käia umbes 23 miljonile tarbijale kokku pea pool miljardit dollarit.

Apple´it süüdistati ebaausates kokkulepetes raamatukirjastajatega, millega tõsteti kunstlikult e-raamatute hinda.

Enne 2010. aastat, mil Apple alustas e-raamatute müügiga, oli Amazon digiraamatute sektoris juhtivaks jõuks, pakkudes suurt hulka neist odava, alla omahinna jääva 9 dollari ja 99 sendi eest, et suurendada oma e-lugeri Kindle´i müüginumbreid.

Raamatukirjastajad aga hakkasid kartma, et tarbijad harjuvad madalate hindadega ning seetõttu aitasid nad Apple´il luua konkureerivat e-raamatute poodi.

Apple´i pood hakkas tegutsema teistsuguse ärimudeli järgi, mille järgi said hinnad määrata kirjastajad, mitte Apple. Vastutasuks sai ettevõte aga iga müügi pealt 30 protsenti tulust. Kirjastajad tõstsid oma hinnad kõrgemale Amazoni pakutavast 9,99 dollarist ning ähvardasid oma tooted Amazoni veebipoest eemaldada, juhul kui ettevõte ei nõustu sarnase äriskeemiga.

Viis kirjastajat - Hachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin ja Simon & Schuster jõudsid USAs kohtuvälisele kokkuleppele juba enne kohtuprotsessi algust,  makstes kahjutasudeks kokku üle 166 miljoni dollari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles