Ajateenija mõtleb rahakotiga

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelarve jälgimiseks on igal platvormil tuhandeid erinevaid rakendusi.
Eelarve jälgimiseks on igal platvormil tuhandeid erinevaid rakendusi. Foto: Ekraanitõmmis iTunes

Ajateenistus ei ole ainult kohustus, mille täitmist riik oma meessoost kodanikelt ootab, vaid see saab kodanikele võimaluseks panustada Eesti Vabariiki. Riik panustab oma kodanikesse alates nende sündimisest ning ajateenistus saab kohaks, kus see kodanik saab omakorda riigile avaldada tänu, kirjutab sinu moodi tehnoloogiaportaal Digitark.

Reis teisele poole Eestit

Pool aastat tagasi võtsin ette reisi Võru poole, kus valmistusin elama eelseisva ajateenistuse jooksul. Tsiviilelu vahetasin militaarse vastu, sest Eesti Vabariigi seadusandlus kohustab meeskodanikke 8 või 11 kuud riiki teenima. Militaarne elu pole sugugi nii halb kui seda esialgu ette kujutatakse. Taraga ümbritsetud riigiasutust kirjeldatakse vahel ka kui riiki riigis, sest juttude järgi kehtib seal enda seadusandlik, täidesaatev ja kohtuvõim. Lugejale võib see kõik juba kõlada hirmuäratavalt, kuid reaalsus ja kuulujutt on tihti kaks erinevat asja.

Riigiasutuses töötades võib leida oma hüved ja seda ka ajateenistuses. Riik teeb enda poolt nii mõndagi, et muuta teenistujate elu paremaks. Riigi poolt on tasuta söök, magamiskoht, soe kasarmu ning varustus. Lisaks sellele saab ajateenija toetust, mis ei ole kindlasti üldse suur, kuid abiks ikka.

Sõduritoetus ei ole kindlasti suur, kuid abiks ikka.

Ajateenija peab eelarvet hoolikalt planeerima

Toetuste suurus, mis ajateenija saab, sõltub tema auastmest ja teenistuses veedetud ajast. Praegu toetab riik noorsõdureid 100 euroga, kapraleid 125 euroga, nooremseersante 175 euroga ja seersante 200 euroga. Seetõttu peabki ajateenija planeerima hoolega enda eelarvet, et tulla kulude ja tuludega toime. Nädalavahetusel linnaloale minnes ei saa sõdur minna kalli rongiga, vaid peab otsustama hoopis hääletamise kasuks või jätma maitsvad kummikommid sõdurikodust ostmata. Suurenevad hinnad ja kallid transpordikulud saavad sõdurile suureks probleemiks ja võib isegi juhtuda, et tühjade taskutega sõdur peab end ise paluma “sisse jätta”. Isiklikult liigun Kuperjanovisse Lux Ekspressi ja WiseMile’i abil. Eelnevalt olen sellest ka juttu teinud, kuidas reisida kiirelt ja odavalt ajateenistusse. Seda saate lugeda siit.

Milliseid rakendusi eelarve koostamiseks ja planeerimiseks kasutada, loe lähemalt Digitargast.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles