Telia ehitas Tartusse asjade interneti ehk värkvõrgu labori

Raigo Neudorf
, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltikumis ainulaadne värkvõrgu labor võimaldab uurijatel ja ettevõtetel arendada järjest rohkem teenuseid, mis meie elu potentsiaalselt lihtsamaks muudavad.
Baltikumis ainulaadne värkvõrgu labor võimaldab uurijatel ja ettevõtetel arendada järjest rohkem teenuseid, mis meie elu potentsiaalselt lihtsamaks muudavad. Foto: Telia

Tartu ülikoolis avati eile nii Eestis kui Baltimaades ainulaadne asjade interneti labor, mille valmimise eest kandis hoolt Telia, kirjutab sinu moodi tehnoloogiaportaal Digitark.

Labori tehnikaga hakkavad tööle Tartu ülikooli mobiili- ja pilvearvutuste laboratooriumi teadlased. Lisaks avaneb arvutiteaduse instituudi tudengitele võimalus katsetada ja luua uusi lahendusi asjade interneti valdkonnas, et arendada tipptehnoloogia tulevikusuundi ja uusi äriideid. Värkvõrgu valdkond hõlmab muuhulgas targa keskkonnakaitse, targa tervishoiu ja targa põllumajanduse arendamist.

Telia tehnoloogiadirektor Tiit Tammiste tõdes, et seni on Eestis asjade internetist ehk värkvõrgust vaid räägitud. „Nüüd aga teeme pika sammu tuleviku suunas, sest meil on olemas spetsiaalne keskkond, kus katsetada ja luua uusi asjade interneti valdkonna rakendusi. Loodetavasti on see labor kasvulavaks paljudele nutikatele ideedele ja lahendustele, mis muudavad meie elu mugavamaks, turvalisemaks ja põnevamaks.“

Situatsioon, kus töölt koju sõites annab auto küttesüsteemile teada, et oled peatselt kodus ja küte lülitub sisse või olukord, kus külmkapp tunneb ära puuduoleva toiduaine ja lisab selle poe ostunimekirja, on vaid mõned näited, kuidas lähitulevikus asjad omavahel suhtlevad ja inimese elu mugavamaks muudavad. Asjade oskus omavahel suhelda on tehnoloogia tulevikusuund, mille arendamiseks avasid Tartu ülikool ja Telia Eesti värkvõrgu labori.

Milline uus labor välja näeb, millega see sisustatud on ning kes seal tööle hakkab, loe lähemalt Digitargast.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles