Tallinna lennujaam: meie lõhkeaine avastamise võimekus on kõrgtasemel

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lennujaamas suurendati politseivalvet.
Tallinna lennujaamas suurendati politseivalvet. Foto: Eero Vabamägi

Tallinna lennujaama võimekus avastada lõhkeaineosakesi vastab kõrgeimatele seatud standarditele; rutiinset kontrolli viiakse Eestis läbi veel sadamates, postiasutustes, suursündmuste ja kõrgetasemeliste visiitide puhul.

Tallinna lennujaama lennundusjulgestuse juht Tarvi Pihlakas nimetaks lennujaama võimekust  lõhkeaine osakeste otsimiseks heaks ning põhjuse selleks on andnud ettevaatavate meetmete kasutuselevõtt.

«Lisaks heale koostööle päästeameti demineerimiskeskusega, on Tallinna lennujaamas olemas tehniline baas lõhkeaine osakeste avastamise seadmete näol. Hetkel on olemas valmidus teostada lõhkeaine või nende osakeste kontrolli neljal erineval meetodil,» selgitas Tarvi Pihlakas Postimehele.

Lõhkeaineid või selle osakesi otsitakse kõikide lennujaamas järelvalveta jäetud esemete ja pagasite osas. Sellele lisandub pisteline kontrolli reisijate ja nendega kaasas olevate esemete, sealhulgas käsipagasi puhul.

«Pistelisust määratleb elektrooniline seade, kuid julgestustöötajatel on õigus profileerimise tulemusena teostada täiendavat kontrolli. Profileerimise põhimõtteid siinkohal välja tooma ei hakka, kuid kindlasti ei põhine need rassilistel, usulistel või muudel diskrimineerivatel põhjustel,» märkis Pihlakas.

Euroopa lennujaamades kasutatavatele lõhkeaine osakeste avastamise seadmetele on kehtestatud üleeuroopalised standardid ja neile Tallinna lennujaam igati ka vastab. «Lennujaama jaoks on ülioluline reisijate ohutus ning riigile kuuluva ettevõttena ja sisejulgeoleku tagamise osapoolena tunnetab ühiskondliku vastutust, ilma et alati mõni regulatsioon seda nõuaks,» lisas Pihlakas.

Lõhkeaineproovid turvaväravas

Nii Tallinna lennujaama kui sadama turvapartneriks on praegu G4S, kes omakorda teeb Inimeste turvalisuse tagamiseks koostööd politsei- ja piirivalveameti,  kaitsepolitsei ja päästeametiga.

«G4S töötajad ise pommikontrolli ei tee. Lennujaamas võtame küll reisijatelt turvaväravas lõhkeaine proove ja pommikahtluse korral kaasame sündmuskohale politseiametnikud ja päästeameti demineerijad,» ütles G4S Eesti esindaja Reimo Raja.

Päästeamet tegeleb nii ennetamise kui kahjutuks tegemisega

Päästeameti demineerimiskeskuse juhataja Arno Pugonen sõnas, et ennetava meetmena teostavad demineerijad pommitehnilisi kontrolle peamiselt koostöös politsei- ja piirivalveametiga ning nende tellimusel - turvatakse ka erinevaid üritusi ja hooneid vastavalt vajadusele.

«Suurima mahu siin moodustavad VIP-visiidid, heaks näiteks lähiajaloost on USA presidendi visiit Eestisse,» märkis Pugonen.

Päästeameti demineerimiskeskuse pommigruppide põhitööks on muidugi reageerimine  pommikahtlustustele ja -ähvardustele ning leitud lõhkekehade ja –seadeldiste kahjutuks tegemine.

Demineerimistööde varustuse ja võimekuse spetsiifikat ei saa päästeamet turvalisuse kaalutlustel nimetada.

Kontrolliks tuleb valmis olla ka Tallinna sadamas

Tallinna sadamas on kehtestatud turvameetmed tegutsemiseks kolmel turvatasemel. Tavapäraselt kehtib seal  1. turvatase ning nii on see ka praegu.

«Kõik sadamas viibivad isikud peavad samas arvestama võimalusega, et nende suhtes võidakse kohaldada turvakontrolli,» märkis AS Tallinna Sadam sadamaohutuse osakonna juhataja  Siiri Lõhmus.

Omanikuta pagasi ja pommikahtluse korral teavitab sadam häirekeskust. Eraldi lõhkeainete kontrolli sadam ise ei tee.

Kogu väljaminev post valgustatakse läbi

Mis puutub postisaadetistesse, siis kogu väljuv rahvusvaheline post valgustatakse Omniva koostööpartneri poolt Tallinna lennujaamas läbi.

«Saabuvate saadetiste - vajadusel ka väljuvate saadetist -  röntgenkontrolli teeb kahtluste korral meie deklarant tolli volitusel,» selgitas Omniva esindaja Mattias Kaiv.

Kuna kõik siseriiklikud saadetised liiguvad läbi Tallinnas asuva sorteerimiskeskuse, siis siseriiklikele saadetistele, nii kirjadele kui pakkidele, toimub pidev kontroll sorteerimiskeskuses. Seda kontrolli teostab toll ning nende neljajalgsed töötajad. 

Kontroll tavapärasest tihedam

Brüsseli traagiliste sündmuste valguses kontrollib politsei tänasest Tallinna lennujaamas põhjalikumalt reisijate dokumente.

Põhja prefektuuri operatiivjuhi Valdo Põdra sõnul teevad kolleegid lennujaamas järelevalvet ja kontrollivad dokumente igapäevaselt, ent maksimaalse turvalisuse tagamiseks kontrolli tõhustatakse.

«Kontrollime põhjalikumalt nende inimeste dokumente, kes reisivad n.-ö. kolmandatesse riikidesse või saabuvad sealt Eestisse. Seetõttu palume reisijatel varuda tavapärasemast veidi rohkem aega ning kannatlikku meelt,» selgitas Põder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles