Apple nõuab FBI-lt selgitusi iPhone´i sissemurdmise kohta (1)

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone 5C
iPhone 5C Foto: Peeter Langovits/Postimees

Tehnoloogiafirma Apple soovib, et FBI selgitaks, kuidas täpsemalt suutis amet koostöös kolmanda osapoolega San Bernardino terroristi iPhone´i turvameetmetest mööda minna ja telefoni sisse murda, kirjutab Los Angeles Times.
 

Kuigi Apple ei ole veel ametlikku nõuet esitanud, on ettevõtte juristid seda LA Timesi andmetel juba ette valmistamas, lootes, et valitsusasutus loovutab neile telefoni sissemurdmist puudutava info.

FBI võib samas väita, et ei saa vastavat infot üle anda, kuna see oleks kolmanda osapoolega lepingu rikkumine või see info ongi ainult kolmanda osapoole teada.

Esmaspäeval teatas USA justiitsministeerium peale nädalaid kestnud vägikaikavedu Apple´i ja FBI vahel, et suutis tehnoloogiaettevõtte abita sisse murda San Bernardino massitulistamises osalenud terroristi iPhone´i.

USA kohtu täidesaatev ametnik Apple´ile käsu aidata FBI uurijaid San Bernardino massitulistaja Syed Rizwan Farooki iPhone 5C sissemurdmisega juba veebruari keskel.

Apple´i tegevjuht Tim Cook mõistis kohtu käsu hukka, väites, et sellega nõustumine nõrgendaks iPhone´i turvalisust ning muudaks kasutajaid spioneerimise ja küberkuritegevuse suhtes haavatavamaks. Nimelt ei suutvat Apple teha sellist tarkvara, mis võimaldaks ligipääsu vaid ühele telefonile – see tähendaks, et valitsus võib saada ligipääsu kõigile iPhone’idele.

Kuigi justiitsministeerium oli nädalaid kohtule väitnud, et ainult Apple´il on tehnilised võimalused, et Farooki telefoni sisse murda, teatas ministeerium eelmisel nädalal üllatuslikult, et nende poole pöördus üks anonüümseks jäänud kolmas osapool, kes väitis, et suudab telefoni andmetele ligi pääseda.

Käesoleva nädala alguseks oligi Farooki telefoni juba sisse murtud, ministeerium tegi vastava pressiteate ning võttis tagasi Apple´it puudutava kohtukäsu, mille järgi pidi ettevõte ministeeriumi telefoni avamisel abistama.

Kes täpsemalt oli probleemi lahendanud kolmandaks osapooleks, ei ole teada. Mõne ajakirjandusväljaande järgi võib selleks olla Iisraeli politseitehnoloogia tootja Cellebrite, kuid ettevõte ise ja FBI on seda eitanud.

Los Angeles Timesi anonüümse allika sõnul õnnestus FBIl iPhone´i sisse murda, kuna suudeti mööda minna turvanõudest, mis lubab vaid 10 korda telefoni parooli ära arvata, misjärel telefoni andmed lukustatakse. See tähendab, et FBI sai kasutada vastavat tarkvara, mis söötis telefonile sisse võimalikke paroole, kuni jõudis õige variandini.

Praeguseks ei ole teada, millist infot telefonist saadi ning kuidas mõjutab see Apple´i iPhone´ide turvalisust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles