Euroopa idufirmadesse paigutati esimeses kvartalis 4,4 miljardit eurot

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spotify tegevjuht Daniel Ek
Spotify tegevjuht Daniel Ek Foto: SCANPIX

Euroopa ja Iisraeli idufirmadesse investeeriti käesoleva aasta esimeses kvartalis 769 tehinguga kokku 4,4 miljardit eurot, mis tähendab, et keskmise investeeringu suurus on aastaga selgelt kahanenud, kirjutab Venturebeat.

Kui võrrelda tulemusi eelmise aasta viimase kvartaliga, suurenes nii tehingute arv kui ka investeeritud kogusumma 31 protsenti. Aastases võrdluses oleks kasv aga vastavalt 46 protsenti ja 66 protsenti.

Samas mõjutab kogutulemusi üks suurtehing - Rootsi muusikateenuse Spotify äsja avalikustatud rahastus, millega ettevõte sai investoritelt miljardi suuruse laenu.

Kui Spotify suurtehing kui üldtulemusi mõjutav erand kõrvale jätta, muutub suur pilt oluliselt. Spotify´ta kogusid iduettevõtted investoritelt 3,5 miljardit eurot ehk enam-vähem sama palju kui 2015. aasta viimases kvartalis, samas oli investeerimitehinguid aga 183 võrra rohkem.

See tähendab, et keskmise investeeringu suurus Euroopa idufirmadesse on (Spotify erandit arvestamata) selgelt languses. Käesoleva aasta esimeses kvartalis oleks selleks olnud 4,6 miljonit eurot, samas kui eelmises kvartalis oli vastav näitaja 5,8 miljonit eurot ning 2015. aasta esimeses kvartalis 6,6 miljonit eurot.

Keskmise investeeringu languse põhjuseks on aga varajase staadiumi investeeringute hüppeline kasv ehk üha sagedamini tehakse väiksemaid investeeringuid alles alustavatesse iduettevõtetesse.

Käesoleva aasta esimeses kvartalis olid 769st investeeringust 534 väiksemad kui 10 miljonit eurot, eelmises kvartalis oli vastav näitaja 379.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles