Facebook muutis fotod pimedatele «nähtavaks» (video)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook vaegnägijatele
Facebook vaegnägijatele Foto: Facebook

Facebook andis iPhone’i kasutajatele täna välja uue lahenduse, mis proovib vaegnägijatest kasutajatele esialgu inglise keeles kirjeldada postitatud fotodel leiduvaid objekte.

Kui seni suutsid ekraanilugejad nimetada vaid ajajoonel fotode olemise fakti, siis uue lahenduse puhul on Facebook loonud tehisintelligentsi vahendeid kasutades tuvastustehnoloogia, mis suudab dekodeerida fotodel leiduva ja näiteks öelda, et tegemist on sõbra fotoga, millel võib olla kujutatud puu, taevas ja meri. Veelgi enam - näiteks ka seda, et fotol on kaks inimest, kes naeratavad.

Insenerid ettevõttest 1 Hacker Way koolitasid süsteeme ära tundma miljonite objektide näidetega. Tulemuseks on see, et süsteemid suudavad tuvastada ja kirjeldada hetkel ligi 80 eri objekti ja tegevust - inimesi, autosid, mägesid, ronge, ujumist, jooksmist jne. Seejärel tegid nad kindlaks, kas tekstid kirjeldavad fotol leiduvaid objekte kindlas järjekorras  - esmalt inimesed, siis objektid ja edasi taustal nähtav.

Facebooki sooviks on, et vaegnägijate kogukond saaksid võrgustikust sama hea kasutuskogemuse kui kõik teised. Tulevikus lisandub rakendus ka teistele platvormidele ning laieneb loomulikult ka keelevalik.

Igal päeval lisatakse maailma sotsiaalvõrgustikesse ligikaudu 1,8 miljonit fotot.

Eestis arendab ja kasutab sarnast tuvastustehnoloogiat näiteks reklaamiandjatele lahendusi loov ettevõte AdCash.

Allikas: Engadget

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles