Mobiilside: rändlustasud Euroopas langevad, kuutasu tõusust säästab vaid Telia

, Digitarga toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näiteks kiirele ärilõunale või sõbraga kohtumisele sõites Soome, Rootsi, Norrasse, Taani, Lätti või Leetu helistad kohapeal ja koju koduste Mobiilse elu paketihindadega.
Näiteks kiirele ärilõunale või sõbraga kohtumisele sõites Soome, Rootsi, Norrasse, Taani, Lätti või Leetu helistad kohapeal ja koju koduste Mobiilse elu paketihindadega. Foto: Digitark/Telia

30. aprillil 2016 langevad seoses Euroopa Liidu rändlustasude regulatsiooni jõustumisega euroliidu piires mobiilside (kõned, sõnumid, andmeside) rändlustasud 75 protsenti, kirjutab ülevaateloos sinu moodi tehnoloogiaportaal Digitark. Telia riigisiseste kõnepakettide kuutasu ei tõsta, rändluses kõnede, sõnumite ning andmeside hinnad langevad aga regulatsiooni mõjul teistega täpselt samavõrra ehk 75 protsenti.

Alates 1. maist suureneb Elisa ja Tele2 pakettide kuutasu ja paketti lisatakse kõneminuteid rändluses suhtlemiseks. "Toome selguse majja, mis ja kui palju edaspidi mobiilsideteenuste kasutamine rändluses eraklientidele maksma hakkab, seda Elisa, Tele2 ja Telia võrdluses," kirjutab Digitark.

Foto: Digitark/Telia

Telia kliendid on juba üle kahe kuu (ehk 20. jaanuarist) nautinud andmesidet Eestis, Soomes, Rootsis, Norras, Taanis, Lätis ja Leedus Mobiilse elu paketis täiendavate rändlustasudeta, sellele lisandus alates 30. märtsist võimalus kasutada ka kõneside teenuseid kõigis Baltimaades ja Skandinaavia riikides koduvõrgu hindadega. “Sinu koduvõrgus ostetud kõne-, sõnumi- ja interneti mahud on kasutatavad ka rändluses ja seda ilma lisatasudeta,“ tutvustas Telia Eesti kõneside valdkonna juht Leila Leeben.

"Enamus meie klientides rändleb lähiriikides ehk Baltimaades ja Skandinaavias," selgitas Leeben Teliast. "Seega on Mobiilse elu pakkumine täna parim turul, sest kõned, sõnumid  ja andmeside on koduvõrgu hinnaga ning vastuvõetavad kõned on sootuks tasuta. Seda just piirkonnas, mis kõige rohkem meie klientidele korda läheb."

Telia Mobiilse elu klientidel on edaspidi nii Baltimaades kui Skandinaavias ka Mobiil-ID sõnumid tasuta – nii nagu Eestiski. "Tee pangaülekandeid näiteks Norras suusatades, mugavalt oma mobiiltelefoni vahendusel ning kasuta selleks Mobiil-ID teenust, kartmata lisatasude pärast," täpsustab Leeben.

Tingimused kehtivad nii olemasolevatele kui ka uutele Mobiilse elu kasutajatele ja sealhulgas kõikidele Mobiilse Elu versioonidele – nii uutele kui vanematele.

Baltimaades ja Põhjamaades ringi rännates võid Telia võrgus muretult kõnelda kodustega ja lugeda meile ning uudiseid koduvõrgu hinnaga. Foto:
Baltimaades ja Põhjamaades ringi rännates võid Telia võrgus muretult kõnelda kodustega ja lugeda meile ning uudiseid koduvõrgu hinnaga. Foto: Foto: Digitark/Telia

HINNASTUSE NÄITED

MARI MAASIKAS REISIB HISPAANIASSE

See on Mari ainus reis sel aastal erakliendina. Ta helistab ning võtab vastu kõnesid tunnijagu (30 minutit välja ning võtab vastu 30 minutit kõnesid).

Mari arve erinevate operaatorite juures (alates 01. maist 2016), kui rakendub Euroopa Liidu rändlustasude regulatsioon:

HISPAANIAS

 

Telia Mobiilse Elu pakett

Tele2 (sisaldab 50 minutit kõnesid sisse-välja Euroopa Liidus)Elisa (sisaldab 30 minutit kõnesid sisse-välja Euroopa Liidus)
30 minutit (tehtud kõnesid)1,8 €PaketitasusPaketitasus
30 minutit (vastuvõetud kõnesid)0,41 €

 

Paketitasus 20 min. ja 10 min. eest maksab 0,14€

0,41 €
Koduvõrgu hinnamuudatus (12 kuud)-12,14 €11,52 €
Mari lisakulu kokku:2,21 €12,14 €11,93 €

Hispaanias mobiili kasutades võidab Mari kõige rohkem Telia kliendina – tunnijagu tehtud kõnesid (30 väljuvat ja 30 vastuvõetud minutit) maksab Marile ühekordse tasuna 2,21 eurot: rohkem ta aastas ei reisi ning tema koduvõrgu tasu ei muutu.

Elisa ja Tele2 kliendina tõuseb tema aastane mobiilside teenuste kulu (sama Hispaanias kasutatud minutite mahu juures) vastavalt 11,93 eurot ja 12,14 eurot, hoolimata sellest, kas ta reisib 1 korra aastas või ei reisi üldse.

JÜRI MURAKAS REISIB SOOME

See on Jüri ainus reis sel aastal erakliendina. Ta helistab ning võtab vastu kõnesid tunnijagu (30 minutit välja ning võtab vastu 30 minutit kõnesid).

Jüri arve erinevate operaatorite juures (alates 01. maist 2016), kui rakendub Euroopa Liidu rändlustasude regulatsioon:

SOOMES

Telia Mobiilse Elu pakettTele2 (sisaldab 50 minutit kõnesid sisse-välja Euroopa LiidusElisa (sisaldab 30 minutit kõnesid sisse-välja Euroopa Liidus)
30 minutit (tehtud kõnesid)Sama hind nagu Eestis

Paketitasus

Paketitasus
30 minutit (vastuvõetud kõnesid)Tasuta!Paketitasus 20 min ja 10 min eest maksab 0,14€0,41 €
Koduvõrgu hinnamuudatus (12k)

-

12,14 €11,52 €
Jüri lisakulu kokku:-12,14 €11,93 €

Soomes võidab Jüri kõige rohkem Telia kliendina – tunnijagu tehtud kõnesid (30 väljuvat ja 30 vastuvõetud minutit) on Jürile ilma rändluse lisatasudeta ning kasutus on vastavalt Mobiilse Elu paketi koduvõrgu tingimustele, sealjuures tema koduvõrgu tasu ei muutu.

Elisa ja Tele2 kliendina tõuseb aga tema aastane mobiilsideteenuste kulu (sama Soomes kasutatud minutite mahu juures) vastavalt 11,93 € ja 12,14 €, hoolimata selles, kas ta reisib ühe korra aastas või ei reisi üldse.

Tähelepanu! kasutajate näidete puhul on tegemist välja mõeldud nimede ning karakteritega, kuid tarbimine on sarnane kliendibaasi keskmisega. Kliendid, kes reisivad rohkem, saavad ka rohkem kasu!

Täiendus: 5. aprillil teatas Tele2, et Põhja- ja Baltimaade paketis saab helistada, sõnumeid saata ja kasutada mobiilset internetti seitsmes riigis sama hinnaga mis Eestis. Pakett sisaldab 5 GB andmesidet (mis on kasutatav Eestis ja ka rändluses Lätis, Leedus, Norras, Taanis, Rootsis, Soomes, lisaks 1000/1000 kõneaega (kasutatav Eestis ja samades riikides ka rändluses) ning 100/100 kõneaega Eestist nimetatud riikidesse helistamiseks.

Foto: Digitark/Telia

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles