Video: USAs esitleti elektriautode juhtmevaba laadimissüsteemi

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriautode 20kW juhtmevaba laadimissüsteem
Elektriautode 20kW juhtmevaba laadimissüsteem Foto: ORNL

Märtsi lõpus tutvustati USAs elektriautodele mõeldud uut juhtmevaba laadimissüsteemi, mis suudab juba lähitulevikus võistelda kaablipõhiste kiirlaadimisjaamadega, kirjutab Autocar.

Praegu 20kW küündivat traadita laadimissüsteemi on viimased kolm aastat üheskoos arendanud USA valitsuse rahastatud teadusasutus Oak Ridge National Laboratory (ORNL), Clemsoni ülikool ning suurettevõtted Toyota, Cisco ja Evatran.

Süsteemi toimimist demonstreeriti Toyota RAV4 linnamaasturi abil, millele oli lisatud 10kWh aku. Laadimisel liikus energia maasse paigaldatud plaadilt auto esiosa põhja all asuvale plaadile, kust see omakorda kandus edasi akusse.

«Meie tehnoloogia on üsna lähedal turule jõudmisele,» ütles ORNLi tiimijuht Madhu Chinthavali.

Koostööprojekti järgmisteks sihtideks on luua võimalused liikuva sõiduki laadimiseks ning suurendada süsteemi võimsust 20 kilovatilt 50 kilovatile, mis suudaks konkurentsi pakkuda juba ka juhtmetega kiirlaadimissüsteemidele.

ORNL märkis, et elektrisõidukite liikumise pealt laadimise arendamisel peetakse silmas peamiselt tarbesõidukeid, mitte sõiduautosid. Teesse integreeritud traadita laadimisüsteemidest saaks kasu lõigata kindlate marsruutide ja peatuskohtadega elektribussid, näiteks oleks võimalik akusid laadida nii sõidu pealt, kui ka ajal, mil nad seisavad bussipeatustes.

Süsteemi laiemat kasutuselevõttu piirab praegu selle kallidus. ORNLi arvutuste kohaselt maksaks selle ühele miilile teele paigaldamine kuni kaks miljonit dollarit, samuti on süsteemi täieliku valmimiseni veel mõned aastad aega.

Kuigi 50 kW sihtmärgini loodab instituut jõuda juba tänavu, samas jääb see suuremate tarbesõidukite jaoks väheseks. Minimaalselt oleks neile tarvis 100 kW laadimispunkte.

Hetkel on kiireim kommertskasutuses olev juhtmega laadimispunkt Tesla Supercharger, mis suudab pakkuda kuni 120kW küündivat võimsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles