Saksamaal avatakse maailma esimene vesinikautode jagamisteenus

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Linde/BeeZero

Saksamaa gaasiettevõte Linde avab Münchenis maailma esimese vesinikautode jagamisteenuse BeeZero, kirjutab Fast Company.

Vesinikautosid kimbutab maailmas praegu nn muna ja kana probleem – vähestel inimestel on vesinikautod, seetõttu ei kiirusta ettevõtted vastavaid laadimisjaamu rajama. Samal ajal peletab just laadimisjaamade vähesus potentsiaalsed vesinikautode ostuhuvilised eemale.

Saksamaa gaasiettevõte Linde üritab selle probleemi lahendamisega algust teha. Käesoleva aasta suvel avatakse Münchenis maailma esimene vesinikautode jagamisteenus, millega loodetakse sakslastes vesinikautode vastu huvi suuremat huvi äratada.

«See on suurepärane tehnoloogia, kuid see ei arene nii kiiresti, kui võiks loota,» ütles uue teenuse Beezero juht Sandra Scherb. «Me ei saa oodata, et keegi teine hakkaks seda arendama. Me peame võtma ohjad enda kätte ja seda ise tegema.»

BeeZero hakkab Münchenis huvilistele pakkuma kokku viitekümmet vesinikul töötavat elektriautot Hyundai ix35. Kuna auto sõiduulatus küündib pea 600 kilomeetrini, loodab Linde, et kasutajad hakkavad nendega ette võtma pikemaid reise – näiteks võiks nad külastada maal elavaid sugulasi või minna mägedesse matkama.

Juhis saavad autot rentida nutirakenduse abil ning sõita nendega nii kaua kui nad soovivad. Lubatud on ka auto tagastamine tühja paagiga, mis on ilmselt üsna tõenäoline, kuna Saksamaal on praegusel hetkel vaid 19 vesinikautodele mõeldud tanklat.

Lisaks suuremale sõiduulatusele on vesinikautodel tavaliste elektriautode ees  veel mõned eelised. Näiteks on selle tankimisaeg palju lühem, olles pea võrdne bensiini või diisli tankimiseks kuluva ajaga. Maailmas on praegu müügil vaid kolm masstootmises mudelit: Hyundai ix35, Honda FCX Clarity ning Toyota Mirai, kuid hiljuti on oma esimesi mudeleid esitlenud ka mitmed teised tuntud autotootjad, teiste hulgas Mercedes ja Audi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles