Drooniluureskandaal - eestlaste kõned on rangelt kapo kontrolli all (7)

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilimast. Foto on illustratiivne.
Mobiilimast. Foto on illustratiivne. Foto: Peeter Kümmel

Eestis tegutsevad mobiilsideoperaatorid kinnitavad, et Norra meedias väidetud võõrriikide müstiliste salamastide abil oleks teoreetiliselt võimalik jälgida küll mobiilinumbrite paiknemist, kuid mitte pealt kuulata nende vahel peetavaid kõnesid.

«Meie telefonisidet ajutiste tugijaamadega üle õhu kindlasti pealt kuulata ei saa. Selleks oleks vaja ligipääsu mobiilsideoperaatori tuumvõrgule, sest kõnesid ja sõnumeid saab pealt kuulata ainult võrgu südames asuvate seadmetega ja see on rangelt kapo kontrolli all,» ütles Tele2 esindaja Egle Merbach Postimehele.

Merbachi sõnul «võõrad tugijaamad» sinna kindlasti ligi ei pääse ja telefoninumbrid ei haagi ennast ka lihtsalt niisama suvaliste tugijaamade külge.

«Ei ole välistatud, et võivad eksisteerida seadmed, mis koguvad andmeid nt võrgus olevate telefoninumbrite kohta, aga saame kinnitada, et kõnesid sel viisil kindlasti pealt kuulata ei saa,» märkis ta samas.

Telia esindaja Raigo Neudorf märkis, et pealtkuulamine kindlasti kerge pole ja kõrvalisi tugijaamu Telia  võrgu külge lisada ei saa. «Samas panustame pidevalt ka turvalisuse tõstmisse. Näiteks võtsime eelmisel aastal GSM raadiovõrgus kasutusele uue ja veelgi turvalisema krüpteerimisalgoritmi,» ütles ta.

Mobiilinumbrite positsioneerimine nö tavaliste mobiilimastide piirkonnas iseenesest on tavapärane praktika, mida kasutavad ka tavainimesed näiteks laste kadunud telefonide viimase asukoha kindlakstegemiseks - selleks on aga vajalik numbriomaniku luba. Uurimisorganid on sel viisil lahendamas igapäevaselt kuritegusid - tagantjärele tehakse kindlaks sündmuskohas teatud ajahetkel paiknenud mobiilinumbreid ja nende omanikke. Nii lahendati näiteks omal ajal ärimees Mait Metsamaa mõrv.

Norra militaaruudiste portaali AldriMer.no kajastatud raporti väitel tuvastas kapo 2015. aasta 8. aprillil Pärnus kaks mobiilivõrgu anomaaliat. Nende põhjustajana kahtlustas vastuluure ajutist mobiilivastuvõtjat, mis lülitati võrku eesmärgiga tuvastada kõik masti levipiirkonna telefoninumbrid ja IMEI koodid.

NATO kahtlustab, et masti kasutas Vene luure, kelle eesmärk oli saada kätte muu hulgas NATO õppusel osalejate telefoniseadmete andmed. Tulevikus saaks neid võrrelda võrdlusmaterjalina sarnaste andmevarguste käigus mujal maailmas, et lõppeesmärgina tuvastada nimeliselt telefonide omanikud.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles