Näpunäiteid: kuidas kaitsta oma Android-seadmes olevaid andmeid?

, Digitarga toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutiseadmetes on palju sellist isiklikku infot, mille lekkimist telefoni kaotamise või edasimüügi korral keegi ei soovi.
Nutiseadmetes on palju sellist isiklikku infot, mille lekkimist telefoni kaotamise või edasimüügi korral keegi ei soovi. Foto: SCANPIX

Nutitelefon on saanud asendamatuks seadmeks, et talletada mälestusi, vestlusi ja sealhulgas ka tundlikku infot, aga vahel on tarvis neist kõigist korraga ja kaitstult lahti saada, kirjutab sinu moodi tehnoloogiaportaal Digitark.

Nii mõnelgi meist on telefonis pilte, pangaandmeid, kontaktinfot, meile, sõnumeid ja muud teavet, mida võõrastega ei sooviks jagada, kirjutab Digitark. Kui selline info peaks jõudma pahatahtlikesse kätesse, võib see kaasa tuua privaatsuse rikkumist, võimalikku väljapressimist, usaldamatust jms. Halvimal juhul võib info kuritarvitamine viia identiteedi varguseni ja varaliste kaotusteni.

Sulle võib huvi pakkuda ka järgmine Digitarga saatelõik:

Kui seade läheb edasimüümisele, äraandmisele või tagastamiseks tööandjale, siis tuleks seade isiklikest andmetest täielikult puhastada.

Lisaks sellele pole keegi meist kaitstud ka telefoni võimaliku varguse eest ja selleks, et telefoni kadumisel või võõrastesse kätesse sattumisel oleksid andmed kaitstud, tuleks olulised andmed enne tehase seadete taastamist krüpteerida, üle kirjutada või mõlemat.

Tõestamaks, et ligipääs privaatsetele andmetele on soovi ja oskuste korral võimalik, tegi ettevõte Avast eksperimendi, ostes eBay vahendusel 20 Android-operatsioonisüsteemiga telefoni, millele oli tehtud tehaseseadete taastamine.

Vaatamata sellele õnnestus neil taastada pilte, meile, kontaktinfot, guugeldatud märksõnu ja sõnumeid – sellest katsest võib järeldada, et ainult algseadete lähtestamisega pole isiklikud andmed piisavalt turvatud, kui seade peaks sattuma halbade kavatsustega inimese kätte.

Tegelikkuses on võimalik teatud programmidega osalist teavet seadmest siiski kätte saada. Tehaseseadete taastamine on igati mõistlikum, kui selle tegemata jätmine, kuid alati ei tasu ainult sellele lootma jääda.

Loe Digitargast konkreetseid nippe ja soovitusi, kuidas hävitada tundlik info Android-telefonist!

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles