Tiguaeglane 2G on visa surema

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilimast. Foto on illustratiivne.
Mobiilimast. Foto on illustratiivne. Foto: Peeter Kümmel

Mobiilsidetehnoloogia areneb metsiku kiirusega edasi ja saavutab üha uusi kiirus- ja kvaliteedirekordeid, kuid  vana hea 2G ehk GPRS-andmeside ja mitte enam maailma parima kvaliteediga kõned ei taha veel kuidagi ajaloohämarusse vajuda.  

Mobiilse interneti tarvis kasutame suurlinnade piirkonnas reeglina juba hea tükk aega 4G-võrku ning ka 3,5G-võrgul pole tavalise veebilehitsemise korral häda midagi. Kuigi jah,  samas näiteks Tallinna ja Tartu vahel liikuvad rongireisijad teavad väga hästi, et nii mitmegi jaama vahel on mobiilside sisuliselt olematu või kaovad levitugevuse postid sootuks.

Omavahelisi tavakõnesid oleme seni pidanud 2G-tehnoloogiat kasutades, kuid ka selles osas on mobiilsideoperaatorid asuma meid suunama uuema aja tehnoloogiatesse. Nii näiteks teatas Elisa, et on mais uuendanud Tallinnas ja Harjumaas 166 jaama tööd, et suunata mobiiltelefonid senisest enam kasutama kõnede jaoks 3,5G võrku.

Põhjuseid selliseks uuenduseks on mitmeid. Esiteks kasutavad kliendid 2G-kõnede asemel parema kvaliteediga 3,5G-kõnesid, lisaks loob see eelduse HD-kõnede pidamiseks, mis võimaldab vastaskõnelejat väga selgelt kuulda ka mürarikkas asukohas.

Mis saab aga 2G-tehnoloogiast ja selle kasutatavatest sagedustest? Elisa tehnoloogiaüksuse juht Toomas Polli selgitas, et tema hinnangul jääb 2G-võrk 3G-võrgu kõrval paralleellahendusena kasutusse veel aastateks ning aitab tagada kõneteenuse toimimist.

Esiteks on võrgus üksjagu 2G-toega mobiiltelefone ja teiseks kõikvõimalikke seda toetavaid  seadmeid – alates loenduritest ja lõpetades tööstuses kasutatavate automaatikaseadmetega.

«Samas on 2G-võrgus kasutatavatest sagedustest juba praegu 4G-võrgus kasutusel 1800 MHz sagedus ning 3G võrgus 900 MHz sagedus. See tähendab, et erinevates tehnoloogiates kasutatavad sagedused on juba praegu nö miksitud kujul ning kui operaatorid peaksid sulgema mõne vanema tehnoloogia nagu 2G või 3G, siis antud sagedused leiavad kasutust juba uutes tehnoloogiates,» ütles Toomas Polli Postimehele.

Samas tuletas ta meelde, et samad kandevsagedused ei ole kasutusel samades piirkondades erinevates tehnoloogiates üheaegselt.

Kui 2G-tehnoloogia osaks olev GPRS (General Packet Radio Service) võimaldab interneti allalaadimise kiirseust 114Kbps ja EDGE (Enhanced Data GSM Evolution) ehk 2,5G kuni 384Kbps, siis Elisa enda esimesed testid uusmas nn 4,5G võrgus on olnud tuhandeid kordi kiiremad – 600Mbps. Selline kiirus saavutataksegi vähemalt kolme sageduse liitmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles