Tudengid hakkavad jõusaalis elektrit tootma (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiat tootva ratta prototüüp
Energiat tootva ratta prototüüp Foto: Keskkonnainvesteeringute Keskus

Homme avatakse Tartu ülikooli spordiklubis esimesed elektrit tootvad jalgrattad - ühe rattaga toodetud energiast saab põlema panna 20-LED lampi. 

Tegemist on Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) tudengite energia- ja ressursisäästukonkursi Negavatt möödunud aasta kolmanda koha saavutanud projektiga, mis nüüd täies mahus ellu viiakse.

Spordiklubisse on paigaldatud kümme elektrit tootvat jalgratast, mis on tudengitele kasutamiseks tasuta. «Ühe rattaga toodetud energiaga saab põlema panna 20-LED lampi, sellest piisab omakorda mitme kahetoalise korteri valgustamiseks», selgitas  projekti üks eestvedajatest ja TÜ tudeng Märt Roosaar. Toodetud energia läheb jõusaali valgustuseks. 

KIKi juhatuse liikme Lauri Tammiste sõnul on hea meel näha, et Negavati ideed saavad järjekordselt teoks. «Loodame, et nähes ja kasutades uusi keskkonnasõbralikke jalgrattaid, hakkavad tudengitel peas idanema uued nutikad energia- või ressursisäästumõtted, millega ise tulevikus konkursile tulla.» 

Lisaks Negavati keskkonnasõbraliku jõusaali meeskonnale on ellu viidud ka teisi projekte. Möödunud hooaja võitis projekt «Võta kraanist!», kes paigutas Tartu Ülikooli hoonetesse kõrged kraanid, millest on mugav pudelisse joogivett võtta. Sellel hooajal sai esikoha meeskond «Karbiketrajad», kes töötlevad pipetiotsikute karbid ümber 3D-printerite niidiks. 

Tudengite energia- ja ressurssisäästu konkursi Negavatt eesmärk on tõsta energia- ja ressursialast teadlikkust ning innustada tudengeid välja pakkuma lahendusi, mis aitavad ülikoolides ressursse säästa. Ideeks võib olla nii toode, teenus, tehnoloogiline lahendus, meetod kui ka kampaania, mis muudab mõtteviisi ja seeläbi ka käitumist. Eesmärk, et ideedest sündinud projektide rakendamisel hakkavad inimesed säästma enam energiat ja ressursse. Konkursi korraldab KIK koostöös Keskkonnaministeeriumiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles