India ei lase Google´it terrorismikartuse tõttu tänavaid kaardistama (1)

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India sõdurid Pathankoti sõjaväebaasi ees patrullimas
India sõdurid Pathankoti sõjaväebaasi ees patrullimas Foto: SCANPIX

India valitsus lükkas turvalisuskaalutlustele viidates tagasi Google´i ettepaneku riigi tänavavaateteenuse Street View abil kaardistamiseks, kirjutab Quartz.

India valitsus usub, et Street View võib kahjustada riigi julgeolekuhuve, kirjutab kohalik Press Trust of India.

Väidetavalt kasutasid terroristid Google´i kaardirakendust Maps käesoleva aasta jaanuaris toimunud Pathankoti sõjaväebaasi rünnaku planeerimisel.

Samuti kasutas kasutas islamistlik äärmusrühmitus Lashkar-e-Taiba 2008. aastal Mumbais 164 elu nõudnud rünnaku planeerimisel mõnede raportide väitel Pakistani juurtega ameeriklase David Colemani Google´i kaarditeenusesse üles laetud fotosid.

India valitsus teatas, et arutab Google´i Street View´d puudutavat palvet peale uue georuumilise informatsiooni seaduse vastuvõtmist parlamendis.

«Kõigi selliste teemadega tegeletakse peale uue seaduse jõustumist,» ütles siseminister Kiren Rijiju ajalehele Hindustan Times.

Seaduse mustandi järgi on Indiat puudutava info hankimiseks, levitamiseks, avaldamiseks ja edasiandmiseks edaspidi kohustuslik omada valitsuse luba.

Street View on laialdaselt kasutusel USAs, Kanadas, mitmes Euroopa riigis ning ka India naaberriigis Sri Lankal. Hoolimata mitmest katsest ei ole Google seni Indias kaardistamisluba suutnud hankida.

Google alustas riigi Street View autodega kaardistamist 2011. aastal, kuid pidi oma tegevuse Bengaluru politsei nõudel lõpetama. Bengaluru piirkonnas asuvad mitmed India võtmetähtsusega kaitse- ja teadusrajatised nagu India kosmoseuuringute organisatsioon ISRO ja Hindustan Aeronautics, mis võivad olla terroristidele sobivateks sihtmärkideks.

Väidetavalt ei ole Google vastu tulnud India valitsuse soovidele maskeerida kaarditeenusel Maps sõjaväelise või strateegilise tähtsusega alad. Samal ajal kui USA kaardil on tundlikud piirkonnad blokeeritud, ei ole Google vaevunud India vastavaid nõudeid rahuldama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles