Nanotehnoloogia ajab šampooni viimse tilgani pudelist välja (1)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šampoon kleepub pudeli külge samal põhjusel, miks see on hea pesuvahend.
Šampoon kleepub pudeli külge samal põhjusel, miks see on hea pesuvahend. Foto: DANISH SIDDIQUI/REUTERS

Lahendus peitub peamiselt liivast valmistatud nanoosakestest, millega pudeli sisemus kokku tehakse ning kuhu šampoon kinni ei kleepu. 

Väike tilk šampooni jääb ikka pudelisse alles. Sel nädalal tutvustasid aga USA teadlased tehnoloogiat, mis šampooni viimse tilgani pudelist välja ajab. Võti peitub nanotehnoloogias. Ohio ülikooli teadlaste tulemused avaldati ajakirjas Philosophical Transactions of the Royal Society.

Tilga šampooni pudelisse jäämine ei ole sugugi nii-öelda esimese maailma probleem, sest igal aastal jääb pudelitesse kokku suurel hulgal kemikaale. Šampooni täielikult pudelist välja saada on aga, sest  pesuvahendite plastiku külge kleepumise ja puhastusvõime taga seisab sama omadus: väike pindpinevus.

Uue lahendusena kaetakse aga pudeli sisemus mikroskoopiliste kvartsist nanoosakestest koosnevate Y-kujuliste osakestega, mis takistavad vedeliku pudeli külge kinnitumist, sest taoliste osakeste külge šampoon ega vedelseep ei haaku. Nanoosakesi valmistatakse sisuliselt liivast, tänu millele on tehnoloogial palju potentsiaali.

Sama lahendust pakkusid teadlased juba 10 aastat tagasi, ent seni polnud keegi suutnud seda efektiivselt toota.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles