Canon sai rohelise tule Toshiba meditsiiniseadmete äri ostmiseks

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Canoni reklaamtahvel Tokyos
Canoni reklaamtahvel Tokyos Foto: SCANPIX

Jaapani ärilehe Nikkei andmetel andis kohalik konkurentsiregulaator Canonile loa üles osta Toshiba meditsiiniseadmete üksus, vahendab Reuters.

Ost läheb Canonile maksma 665 miljardit jeeni ehk 6,5 miljardit dollarit. Tehingu toimumine ei olnud pikka aega päris kindel, kuna skandaalidest ning rahahädast räsitud Toshiba kajastas seda oma raamatupidamises ebatavalisel viisil. Nimelt oli müük ettevõtte märtsis lõppenud finantsaasta majandustulemustesse juba sisse arvestatud, hoolimata sellest, et konkurentsikomisjon ei olnud veel tehingule oma heakskiitu andnud.

Komisjon tegi seekord siiski Toshibale erandi, lisades, et tulevikus sellised tehingustruktuurid enam läbi ei lähe.

Raskustes Toshiba on ettevõtte ümberstruktureerimise käigus maha müümas mitmeid üksuseid. Suure hoobi andis ettevõttele mullu lahvatanud raamatupidamisskandaal.

Toshiba kahtlane tegevus raamatupidamises tuli päevavalgele eelmise aasta aprillis ehk kaks kuud pärast seda, kui Jaapani finantsregulaatorid nõudsid ettevõttelt raamatupidamise kohta ülevaate koostamist. Jaapani suurettevõte palkas erapooletu komisjoni, mis uuris raamatupidamises avastatud ebaregulaarsusi, keskendudes eriliselt tippjuhtide rollile valede või muudetud andmete väljastamisel.

Komisjon avastas, et tegevjuht Hisao Tanaka oli teadlik kasuminumbrite suuremaks moonutamisest, mida ettevõtte raamatupidamine oli teinud vähemalt alates 2008. aastast saadik. Juulis avaldatud raporti järgi on ettevõte aastate jooksul näidanud oma kasuminumbreid kokku 1,22 miljardi dollari võrra tegelikust suuremana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles