Lihtsad nipid: kuidas leida kaduma läinud telefoni

Aivar Pau
, London
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefonid
Mobiiltelefonid Foto: Tairo Lutter / Postimees

Järelejäänud suvel on ees ootamas veel mitmedki suurüritused, kas või sel nädalavahetusel peetav Põhjamaade hiigelpidu Weekend Festival Baltic. Mida ikkagi teha, kui telefon suveüritusel kaob või sootuks pikanäpumeeste ohvriks langeb?

Asjakohaseid selgitusi jagavad Elisa tootejuht Imre Nõmmik ja Tele2 klienditeenindusdirektor Sirli Seliov, kelle arvamused alltoodud tekstis kokku sulandame.

Kasuta telefonitootjate rakendusi

Nii Androidi kui Apple’i nutitelefonidel on loomulikult olemas sisseehitatud rakendused ja isiklikult soovitan enda kogemustele toetudes kasutada just neid.  

Android-telefonide puhul on selleks Google Playst leitav seadmehaldur, kuhu tuleks sisse logida sama kontoga, mis telefonikasutajaks on loodud ja seda veebiaadressil www.google.com/devicemanager.

Viimati nimetatud aadressilt saab näha oma kaduma läinud telefoni asukohta ja panna telefon helisema ka siis, kui oled telefoni jätnud hääletule režiimile. Lisaks on suurepärane võimalus kaughaldusest telefoni nö lukustada ja määrata uus parool, et telefoni sisusse pääsemine keerukamaks muuta. Juhul, kui telefon on sattunud pikanäpumeeste küüsi, saab sama kaughaldust kasutada oma nutikas oleva sisu kustutamiseks.

Apple’i puhul soovitan samuti nagu Androidi osas kasutada sisseehitatud võimekust telefoni asukoha tuvastamiseks. Oma iPhone’is saab kasutaja lülitada iCloudi seadetes sisse Find my phone, mis seob iPhone’i iCloudi kontoga. Kui sellised toimingud on telefonis tehtud, siis saab veebilehel www.icloud.com sisselogides enda kasutajatunnustega näha samuti, kus telefon parasjagu asub, saab ka hääletut telefoni helisema panna ning hõlpsalt telefoni lukustada. Muide, eriti hea lahendus iPhone’i Find My iPhone menüüs on võimalus seadistada oma telefon vahetult enne aku tühjaks saamist saatma oma iCloudi kontole telefoni viimast asukohainfot.

Kui telefoni ka positsioneerides ei õnnestu leida, võiks mõelda telefoni lukustamisele, et võõras selle sisule ligi ei pääseks – Google’is ja iCloud’is saab lukustuskuva asendada vabalt valitud parooliga, millele võib juurde lisada sõnumi ja näiteks mõne lähedase telefoninumbri, et leidja teaks, kellega ühendust võtta.

Kartuse korral, et seadme leidjal on sellega kurjad plaanid, saab sealsamas kustutada kogu telefoni sisu ehk lähtestada selle tehaseseadetele. Seda sammu tuleks juba pikemalt kaaluda, sest pärast algseadete taastamist pole telefoni võimalik positsioneerida ega eemalt juhtida.

Hoia telefonis netiühendus sees

Kõik räägitud juhised oma kaduma läinud või pihta pandud telefoni asukoha leidmiseks vajavad muidugi telefonis netiühenduse tagamist, seega tasub kindlasti ka festivalimelusse või suveüritusse sukeldudes lülitada sisse telefonis andmesideühendus.

Muuda enda PIN-kood ja telefoni mustrilukk vähem aimatavamaks

Enda paremaks kaitsmiseks tasub telefoni PIN-kood ja mustrilukk hoida pigem keerulisena. Saan näitena tuua, et igasse viiendasse telefoni pääseb sisse Zorro abil – nimelt kasutatakse Zorro ehk Z joonistust oma ekraanil põhilise mustrilukuna.

Kasutajad võiksid asendada vähem aimatavamate koodidega nii oma SIM-kaardi PINi kui telefoni pääsukoodi mõttes sellised levinud koodid nagu 0000, 1234, 2580, 1122, mis paraku ei taga SIM-kaardile ega telefonile kaitstust kolmandate osapoolte eest. Kui isegi telefoni pääsukood on keerukas, kuid SIM-kaardile on lihtne ligi pääseda, siis võib sellega tekitada omanikule parajat peavalu.

Kindlasti soovitan kasutada neil, kel nutitelefon võimaldab, sõrmejäljelugeja aktiveerimist. Nii garanteerid oma nutika kaitstuse võõraste ees ja ära ei saa unustada ka SIM-kaardi PIN-koodi, mis tuleb enda heaolu nimel muuta sääraseks, et sellele ei saa lihtsa kombinatsiooniga ligi.

Võta ühendust mobiilioperaatoriga

Kui telefoni pole paari tunni jooksul leitud, oleks mõistlik kontakteeruda enda mobiilioperaatoriga ning väljaminevad kõned ja SMS-id keelata. See aitab vältida olukorda, kus telefoni kuritarvitatakse ja kliendile üüratult suur arve tekitatakse. Samas ei kohusta see millekski ja keelust on igal ajahetkel võimalik loobuda.

Kui keegi telefonile ka pärast mitmekordset helistamist ei vasta või on teada, et telefon on varastatud, tuleks operaatori juures sulgeda enda SIM-kaart. Soovitan see samm koheselt astuda siis, kui telefon läheb kaotsi välismaal, kuna seal tuleb tasuda ka vastuvõetavate kõnede eest. Võõrastesse kätesse sattumise tõttu suletakse Tele2 võrgus igal kuul keskmiselt 407 numbrit.

Viimase abinõuna võib lisada telefoni nn musta nimekirja, mille tulemusena suletakse seade IMEI koodi alusel kõigi Eesti mobiilsideoperaatorite võrkudes. Seadme sulgemiseks ja avamiseks tuleb tõestada omandisuhet. Kõige olulisem on aga silmas pidada, et kui seade on kord blacklist’i lisatud, ei saa politsei enam seadme leidmisel abiks olla.

Seadme positsioneerimine, tehaseseadete taastamine, SIM-kaardi või IMEI-koodi sulgemine on niiöelda tulekustutusmeetodid, ent tulekahju ennetamiseks võiksid kõik telefoniomanikud alustada kohe kõigi seadme turvameetmete nagu ekraanilukk või omanikul telefoni asukohta tuvastada võimaldava funktsiooni sisselülitamisest.

Nutiseadmel tasub näpunäidetena toodud võimalusi kindlasti kasutada, sest nii on kaduma läinud või varguse ohvriks langenud seadet hõlpsam leida ja kindlasti tasub üle vaadata ka enda telefoni pääsukoodid või mustrilukud, sest need kaitsevad kasutajat esmalt varguse puhul võõra poolt kõnede tegemise eest ja teisalt on meil kõigil täna telefoni talletud äärmiselt palju personaalset infot, mille sattumisel võõrastesse kätesse võib ilmneda päris palju soovimatut kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles