Nokia püstitas mobiilse interneti Eesti kiirusrekordi

Aivar Pau
, tehniakajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia uue põlvkonna mobiilside seadmed
Nokia uue põlvkonna mobiilside seadmed Foto: Egle Merbach/Tele2

Nokia püstitas täna Telliskivi loomelinnakus toimunud presentatsiooni käigus Eesti mobiilse interneti allalaadimiskiiruse rekordi 4,5 gigabitti sekundis, mida loetakse juba lähedaseks peagi saabuva 5G-tehnoloogia pakutavale.

Tõsi, lahenduse üheks osaks ei olnud täna veel mobiiltelefon - see koosnes tugijaama ja lõpptarbija seadme prototüübist. Testi käigus mõõdeti allalaadimiskiirust 360 kraadise RAW- ehk ülikvaliteetse töötlemata videopildi edastamise ajal üle õhu.

Testi Tallinnas läbi viinud Nokia Lääne-Euroopa tehnoloogiajuhi Martin Kristenssoni sõnul kasvab mobiilioperaatorite võrke läbiv andmesideliiklus 2030. aastaks võrreldes 2010. aastaga kümme tuhat korda.

«Tarbitavaid internetimahte tõstab aina kasvav kõrgekvaliteedilise videosisu vaatamine ning miljonid meie ümber võrku lülitatud seadmed ja sensorid, mis vajavad ülistabiilset ja superkiiret internetiühendust,» põhjendas Kristensson, miks järgmise põlvkonna tehnoloogia arendamine on hädavajalik.

5G nõuded ehk rahvusvaheline standard formuleeritakse tõenäoliselt 2019. aastal ja kinnitatakse lõplikult 2020. aastal, võimaldades hakata tootma 5G-tehnoloogiat ja seda toetavaid seadmeid kommertskasutuseks. Täna ennustatakse, et 5G ühenduse reaalne kasutuskiirus saab olema 1-10 Gbit/s ning reageerimisaeg ehk viide on vähem kui 1 millisekund.

Nokia partneriks Eestis mobiilsideoperaatorite seas on Tele2, mille tegevjuhi Argo Virkebau sõnul asub ettevõte oma tugijaamadesse lisama 5G-võimelisi Nokia tarnitud seadmeid järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles