Tormihoiatus: Eestimaad on räsimas uus petukirjade laine

Aivar Pau
, tehnikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peturkiri
Peturkiri Foto: Kuvatõmmis

Riigi Infosüsteemi Ameti intsidentide käsitlemise osakond CERT-EE andis äsja teada Eestit tabanud uuest petukirjade lainest, mille eesmärgiks on kergeusklikelt suuri summasid välja petta.

Postimehe toimetusele täna laekunud mitmed sellistest kirjadest näevad välja abipalvena mõnelt reisil hätta sattunud teada-tuntud inimeselt, kes vajavad nüüd raha koju sõitmiseks. Ka kasutatav eesti keel on sel korral Google Translatorile mitteomaselt korrektne, kui mõni üksik vääratus tähelepanuta jätta – olgu või pealkiri «ma vajan su abi aidake».

Kirjades väidetakse, et kõik asjad on neil Türgis, Ukrainas või mujal varastatud ning millegipärast ei pääse nad ka pangakaardi abita oma pangakontole ligi. Just seetõttu paluvad nad abirahad – summades vahemikus 1000-2000 eurot – saata endale Western Unioni või MoneyGram keskkondade kaudu.  

Tasub aga teada, et sellised kirjas saabuvad ülevõetud Gmaili kontolt ning seetõttu tuleks kindlasti pöörduda politseisse e-posti aadressil cybercrime@politsei.ee ning petukirjast võiks telefoni teel teavitada ka inimest, kelle identiteeti kirja saatmiseks kasutati.

RIA teatel ei tohiks mingil juhul petukirjale vastata ning samuti tasuks need uurimise tarvis alles hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles