Digitark õpetab: kuidas osta tahvelarvutit? Kellele ja miks? (1)

, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahvelarvuti on multifunktsionaalne nutiseade ja sobib hästi nii meelelahutuseks kui ka koolitööde tegemiseks.
Tahvelarvuti on multifunktsionaalne nutiseade ja sobib hästi nii meelelahutuseks kui ka koolitööde tegemiseks. Foto: Digitark

Tahvelarvuti on heaks nutikaks töövahendiks, mis on sulle abiks koolis, tööl ja vabal ajal. Kui hakkad uut tahvlit otsima, siis näed, et erinevaid valikuid jagub. Selleks, et oleks lihtsam otsustada, saad enne uue nutiseadme ostu oma vajadused üle vaadata, soovitab Telia Eesti Kuressaare esinduse müügikonsultant ja Digitarga kaasautor Marko Palm.

Kes hakkab tahvlit kasutama?

Kas kasutad ainult ise või hakkavad teised pereliikmed ka kasutama? Eri kasutajatele on erinevad vajadused, selgitab Marko Palm Digitargas. Kui kasutadki ise tahvlit vaid uudiste ning meilide lugemiseks, siis mõni pereliige võib soovida hoopis meelelahutuseks mänge mängida. Sellisele juhul jääb tavaline interneti sirvimiseks mõeldud tahvel liiga lahjaks.

Mida hakkad tahvelarvutiga tegema?

Osta tasub 4G interneti toega nutiseade, et kasutada mugavat ja kiiret asukohast sõltumatut internetti.

Interneti ja meilide jaoks on kuni kahetuumalise protsessori ning 1GB kuni 1.5GB RAM mäluga tahvelarvutid piisavad. Kui soovid töövahendit, mis lisaks eelpool mainitule pakub head meelelahutus nutiseadmesse mõeldud mängude näol või soovid kasutada erinevaid foto- ja videotöötlemise rakendusi, siis tasuks kindlasti eelistada nelja kuni kaheksatuumalise protsessoriga tahvelarvuteid, mil vähemalt 1.5GB RAM.

Nii võid kindel olla, et seadme kiirus on piisav ja kasutamine mugav. Eelnev kehtis just Andoid ja Windows seadmete kohta. Kui otsustad iPadi kasuks, siis tehniliste numbrite pärast pead vaevama ei pea. Vali kõige uuem mudel ja mitu aastat muretut tahvelarvuti kasutamist on samuti kindlustatud.

Kas tahvelarvuti jääb põhiliselt koju või hakkab kaasas olema igapäevastel käikudel?

Mõlemal juhul on mõistlik tahvelarvuti ekraan ja korpus kaitsta sobilike kaante ja või kaitseklaasidega. Nii saad seadet kasutada ilma, et peaksid selle kasutamise enda pärast liigselt muretsema.

Kui suur ekraanimõõtu eelistad?

Kui aasta, kaks tagasi olid veel popid 7 tollised tahvelarvutid, siis nüüd on suured 5 ja 5.5 tolliste ekraanidega nutitelefonid selle tühimiku täitnud. Ei ole just suurt vahet, kas võtad taskust välja viie tollise nutitelefoni või kaks tolli suurema tahvelarvuti. Silmadele on aga suurem parem, seepärast tahvlit ostes vaata ise üle, millise mõõduga nutiseade sulle sobib. Enamik tegusaid tahvleid on 9 ja 10 tolli piirimail. Selles suuruses on juba tahvelarvuti ekraanilt mugav lugeda ka väiksemat kirja.

Üldine soovitus oleks selline, et olenemata tahvelarvuti jõudlusest, tasuks osta 4G interneti toega nutiseade. See annab võimaluse kasutada mugavat ja kiiret asukohast sõltumatut internetti. Jah Eestis on palju avalikke tasuta wifi levialasid, kuid nende turvalisus on küsitav ja kiirused mobiilse internetiga võrreldes kesised.

Enne uue seadme ostu tutvu võimaluse korral töötava tahvelarvutiga

Vaata üle ekraani teravus ja heledus, menüüs liikumise ladusus. Odavamatel kehvematel tahvelarutitel on just ekraani kvaliteet kokkuhoiu kohaks, mis hiljem seadet kasutades sinu silmadele lisakoormust tekitab. Ekraani kvaliteet on ka siis oluline, kui plaanid tahvelarvutiga hakata pilte ja videosid vaatama.

Küsimuste korral küsi kindlasti julgelt nõu inimestelt, kes tahvelarvutitega igapäevaselt kokku puutuvad. 

Lastele oma tahvel.

Lotte-sõpradele on Telias pakkuda spetsiaalsed lastele mõeldud Lotte-tahvlid (Lenovo), mis on rikastatud juba ostes läbimõeldud sisuga:nutikal Lotte tahvelarvutil on kaitsev Lotte ümbris.

Tahvelarvutiga saad kaasa Lotte helinad, videoklipid, jutuklipid, taustapildid, audioraamatu „Kuidas mobiilne internet tuli Leiutajatekülla“ ja Vanemuise lastemuusikali „Lotte Unenäomaailmas“ tunnuslaulu „Laul paljudest toredatest asjadest“.

Selle võimeka Lenovo tahvelarvutiga saab mängida põnevaid mänge, surfata internetis, omandada uusi teadmisi.

Foto: Telia

Loe Digitargast tahvelarvutite kohta põhjalikumalt.

Võrdle erinevaid tahvelarvuteid omavahel!

Loe ka Lottemaa mängust nutitelefonis ja tahvlis - see on tasuta allalaetav! Kasutuskogemus kinnitab, et Lottemaa äpp aitab avastada, seigelda ja jäädvustada mänguhetki.

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles