Kandjat jahutavad riided on saamas reaalsuseks

Kaur Maran
, teadusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste loodud uus kilekangas ei takista keha loomulikku soojuskiirgust ja takistab niimoodi ülekuumenemist.
Teadlaste loodud uus kilekangas ei takista keha loomulikku soojuskiirgust ja takistab niimoodi ülekuumenemist. Foto: L.A. Cicero

Toidukilega sarnasest materjalist tehtud kangas vähendab kuumas kliimas õhukonditsioneeri vajadust ja seega ka energiakulu.

Kumb on raskem välja kannatada, kas pigem kuumus või külm? Üks kuumust sarjav argument on aegade algusest olnud, et külma vastu saab veel midagi ette võtta – panna selge vastavad riided või teha ahju alla tuli. Kuuma vastu aga ei saa.

Nüüd on grupp Stanfordi Ülikooli materjaliteadlasi tulnud välja uudse odava plastikkangaga, mis kandjat tõepoolest jahutab. Ajakirjas Science avaldatud artiklis väljendavad teadlased lootust, et tulevikus saab materjalist kuumas kliimas elavate inimeste jaoks laia tarbe kaup, millest valmistatud riiete kandmisega saaks vähendada vajadust kliimaseadmete järgi.

«Kui me saame jahutada inimest, mitte hoonet, milles ta elab või töötab, säästame me energiat,» kommenteeris väljavaadet uuringut juhtinud professor Yi Cui.

Kandjat jahutav mõju tekib tänu uue materjali võimele valgust läbi lasta. Nimelt moodustab keha soojuskadudest ligi 60 protsenti energia, mis kaotatakse inimsilmale nähtamatu infrapunakiirguse kaudu.

Materjali arendamisel rakendati nanotehnoloogia, fotoonika ja keemia meetodeid, kuid kõige aluseks oli siiski meile kõigile tuttav materjal polüetüleen ehk tavakeeli toidukile. Sellel kilel on soovitavatest kanga omadustest (infrapunavalgusele läbipaistvus, nähtavale mitte, õhu ja veeauru läbivus) vaid üks, kuid siin saigi vajalikuks inseneritöö.

Oli teada, et patareide nanoosakeste valmistamiseks kasutatakse tihtipeale üht nähtavat valgust pidavat polüetüleeni varianti. Sellega oli saavutatud juba teine kangale vajalik tingimus. Nüüd said kandjad olla kindlad, et nende sündsus jääb tagatuks, kuid keha saab samal ajal jahedas olla.

Õige materjal «taskus», tulid mängu keemia ja materjaliteadus. Põhjaliku laboritöö tagajärjel sai kilest naturaalsete kiudude moodi hingav kangas. Testid näitasid, et uus kangas jahutas inimkeha võrreldes sama paksu puuvillaga ligi 2 kraad.

«Iga materjali kandmine püüab kinni mingil määral soojust ja soojendab nahka,» ütles uuringus osalenud Shanhui Fan. «Kui meie ainus eesmärk oleks soojuskiirgusega seotud soojakao võimalik suurendamine, siis oleks kõige parem muidugi üldse mitte midagi kanda.»

Tulevikus kavatsevad teadlased oma uut materjali edasi arendada, luua erinevaid värvitoone, parandada materjali kantavust ja seejärel sellega ka turule jõuda.

Vaata ka uut materjali tutvustavat videot:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles